Krem marchewkowy - porcja dla 4-6 osób
Składniki:
- 7 średniej wielkości marchewek
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- kawałek pora lub mała cebulka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 l bulionu warzywnego z kostki lub takiego zrobionego samemu ze świeżych warzyw ( przepis podam wkrótce - muszę wyprodukować nową porcję)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- w wysokim garnku rozpuścić masło
- obrać warzywa, umyć i pokroić na dość spore kawałki, wrzucić do garnka i poddusić, co jakiś czas mieszając około 5-7 minut
- wlać bulion, zmiejszyć ogień i pogotować aż warzywa będę miękkie, około 30 minut
- dodać starty imbir, sok z cytryny, zmiksować na gladki krem (może być kłopot z porem, dlatego ja częściej daję cebulę, ktora bez problemu miksuje się z pozostalymi warzywami), przyprawić do smaku
- tuż przed podaniem, bezpośrednio do miseczek dodać można jogurt, ryż, grilowanego kurczaka, żeby była bardziej syta, co kto lubi.
Śliczna ta taca, skąd masz takie cudeńko? :) Zupka oczywiście też pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńChyba w jakimś indyjskim sklepie kupiłam;)
Usuń