logo

środa, 23 listopada 2011

Krem marchewkowy z imbirem

Pyszna, pożywna, delikatnie rozgrzewająca zupka z eko- marchewki od mojej Mamy.



Krem marchewkowy - porcja dla 4-6 osób




 Składniki:
  • 7 średniej wielkości marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • kawałek pora lub mała cebulka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki lub takiego zrobionego samemu ze świeżych warzyw ( przepis podam wkrótce - muszę wyprodukować nową porcję)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • w wysokim garnku rozpuścić masło
  • obrać warzywa, umyć i pokroić na dość spore kawałki, wrzucić do garnka i poddusić, co jakiś czas mieszając około 5-7 minut
  • wlać bulion, zmiejszyć ogień i pogotować aż warzywa będę miękkie, około 30 minut
  • dodać starty imbir, sok z cytryny, zmiksować na gladki krem (może być kłopot z porem, dlatego ja częściej daję cebulę, ktora bez problemu miksuje się z pozostalymi warzywami), przyprawić do smaku
  • tuż przed podaniem, bezpośrednio do miseczek dodać można jogurt, ryż, grilowanego kurczaka, żeby była bardziej syta, co kto lubi.


2 komentarze:

  1. Śliczna ta taca, skąd masz takie cudeńko? :) Zupka oczywiście też pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba w jakimś indyjskim sklepie kupiłam;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...