logo

piątek, 16 listopada 2012

Moje I-sze Urodziny i Tort!

Dziś, w 1-sze urodziny mojego bloga zapraszam Was Wszystkich na tort, który choć zaplanowany był w mojej głowie od kilkunastu dni, przysporzył mi wiele kłopotów;)


Miał wyglądać zupełnie inaczej, jaki jest, oceńcie sami i częstujcie się bo jest ogromny i starczy dla Wszystkich;)
Pewnie wynika to z reguły, że im bardziej się staramy, tym bardziej coś nam nie wychodzi;)


Nie będę pisać o swoich statystykach, Kto chce, może je zobaczyć, są widoczne na blogu, ale chcę napisać o wspaniałych znajomościach, o kilku naprawdę mi bardzo bliskich osobach, które dzięki blogowaniu w kulinarnej sferze poznałam;)
I choć są to tylko znajomości czysto wirtualne, to są dla mnie bardzo ważne i wyjątkowe! 

Dziękuję Wam za odwiedziny, komentarze, szczególnie te, w których piszecie, że skorzystaliście z przepisu i że trafił on w Wasze kubki smakowe. To Wy sprawiliście, że jestem tu aż rok i nie myślę już ile będzie trwała ta moja blogowa przygoda, tylko działam - gotuję, fotografuję - nie będę skromna, ale z dnia na dzień coraz lepiej mi to wychodzi;) i dzielę się z Wami przepisami.

Na koniec podziękuję sama sobie, wiem, brzmi dziwnie, ale dzięki blogowi nauczyłam sie piec wspaniałe chleby, bułki, chałki i sprawiłam, że mój dom, stał się dla mnie prawdziwym domem!

A już teraz zdradzę Wam przepis na tego wielkiego paskudnika, który wczoraj za nic w świecie nie chciał stać się takim jakim miał być... a dziś sfotografowanie go było dla mnie kolejnym trudnym zadaniem... Gwarantuję, że on dużo lepiej smakuje niż wygląda! 





Składniki:
  • 6 dużych wiejskich jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g puree z dyni
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - jak nie mamy wiejskich jaj


  • 1,5 l śmietany 36%
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • 150 ml gorącej wody
  • 600 g mascarpone
  • 600 g jagód ze słoika, takich w cukrze
  • 6 łyżek golden syrupu
  • 1 cytryna
  • 100 ml likieru kokosowego
  • 200 g czekolady kokosowej (można dać mleczną)

  • 8 białek - 300 g 
  • 400 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu cydrowo-jabłkowego (można dać jabłkowy)



Przygotowanie:

upiec biszkopt: 
  • jaja, cukier i cukier waniliowy ubijać mikserem bardzo długo, aż masa będzie bielusieńka - około 10-15 minut
  • dodać mąkę i proszek do pieczenia, kakao i już na małych obrotach miksować tylko do połączenia
  • dodać puree z dyni, delikatnie wymieszać i odrazu wyłożyć na tortownicę, której tylko dno zabezpieczam papierem do pieczenia
  • piec w 150-160 stopniach około 40-45 minut, do suchego patyczka
  • wystudzić, przekroić na 3 cienkie blaty

upiec bezę:
  • białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę
  • dodawać po 1 łyżce cukru, chwilę miksując łyżka po łyżce
  • na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, miksując wszystko jeszcze 3-4 minuty
  • na blasze wyłożonej papierem odrysować koło wielkości biszkoptu i jak najszybciej wyłożyć na nie ubitą pianę
  • piec pierwsze 30 minut w 120 stopnaich, następnie zmniejszyć do 100 stopni i piec-suszyć 2,5 godziny- przepis podpatrzyłam na Kwestii Smaku, wyjąć, wystudzić


  • odcedzić jagody od soku
  • soku zostawić około 100 ml, dodać do niego sok z cytryny, likier kokosowy - tym nasączałam blaty biszkoptu

  • na tortownicy ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć sokiem
  • żelatynę rozsypuję do 3 miseczek po 3 łyżeczki, zalewam wrzątkiem  (50 ml) najpierw jedną, dokładnie mieszam, żeby się rozpuściała, zostawiam do przestudzenia
  • w misie miksera umieścić 500 ml schłodzonej śmietany, ubić, uważać, żeby ją nie przebić, ja zawsze ubijam na najwyższych obrotach około 4-5 minut, dodać pod koniec ubijania 200 g mascarpone, 3 łyżki golden syrupu i 300 g odsączonych jagód, zmiksować 2-3 minuty, zmniejszyć obroty miksera, dodawać po łyżeczce cały czas miksując, wyłożyć na biszkopt, równo rozprowadzić, przykryć drugim biszkoptem, delikatnie docisnąć
  • nasączyć biszkopt
  • pokroić na małe kawałeczki czekoladę
  • zalać kolejną żelatynę wrzątkiem, dokładnie wymieszać
  • w misie miksera umieszczamy kolejne 500 ml kremówki, ubijam, pod koniec dodaję mascarpone 200 g,  zmniejszam obroty i dodaję przestudzoną żelatynę łyżeczka po łyżeczce
  • na sam koniec dodaję pokrojoną czekoaldę i już na minimalnych obrotach mieszam krótką chwilę, wykładam na biszkopt, równo rozprowadzam, przykrywam już ostatnim biszkoptem
  • nasączam biszkopt
  • zalewam już ostatnią miseczkę z żelatyną wrzątkiem (50 ml), dokładnie mieszam, żeby się cała rozpuścila
  • umieszczam ostatnie 500 ml chłodzonej kremówki w misie miksera, ubijam, pod koniec dodaję 200 g mascarpone, jagody (300g) , golden syrup - 3 łyżki i pozostały sok, którym nasączałam biszkopt, zmniejszam obroty i dodaję żelatynę, łyżeczka po łyżeczce jeszcze chwilę miksując
  • wykładam masę na nasączony blat
  • delikatnie przenoszę wystudzoną bezę na sam szczyt tortu, jest to moja prosta i przesłodka dekoracja, która zwieńcza moje urodzinowe dzieło


Smacznego;)

p.s. wyniki konkursu podam wieczorem, kiedy na spokojnie przejrzę Wasze komentarze;)

80 komentarzy:

  1. Piękny! Cudowny! I nie pomyliłam się - prawie tęczowy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewo, gratuluję Ci raz jeszcze, bo stworzyłaś na swoim blogu prawdziwa skarbnicę przepisów na każdą okazję. Wiele z nich jest jeszcze bardziej cenne, bo wypróbowane przez Twoją mamę. Widać, jak jesteś oddana całym sercem temu, co robisz, więc sukces jest murowany. Bardzo lubię Twój blog i Twoje przepisy.
    Buziaczki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję, uśmiech mi z buzi nie schodzi jak czytam tak miłe i ciepłe słowa;) Tak bardzo bym chciała Cię kiedyś poznać;) Dziękuję raz jeszcze!

      Usuń
  3. Jeśli smakuje lepiej niż wygląda, to musi być nieziemski :) CUDOWNE ciacho!

    Kochana życzę Ci jeszcze wielu lat blogowania i ciągłej radości z gotowania, fotografowania i pisania :)

    Buźka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, mam nadzieję, że będę tak wytrwała jak Ty i kiedyś będę tworzyć piękne dania jak twoje i twoje piękne zdjęcia;) Dziękuję ślicznie za życzenia!

      Usuń
  4. sto lat! sto lat!
    gratuluję pierwszego roczku i życzę kolejnego i kolejnych..
    wspaniały torcik:)prezentuje się obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratulacje z okazji roku :))))
    Wielkie buziaki dla Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  6. wszystkiego najpiękniejszego z okazji roczku:)
    jesteś moim ulubionym blogiem. cieszę się, że miałam okazję Cię poznać i mieć przyjemność wspólnie gotować.

    buziaki Ewa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uleńka, nawet nie wiesz jak ja się cieszę z naszej znajomości a jak sobie jeszcze przypomnę nasze pogaduchy na Durszlaku i nasze ciężkie początki;))) Dziękuję za miłe słowa! Buziaki!

      Usuń
  7. Kochana, tort wygląd pięknie, nie rozumiem czemu tak na niego psioczysz :) zwykle tak bywa, że wyobrażenia wprowadzane w rzeczywistość zmieniają się, ale przecież byłoby nudno, gdyby życie było tak idealne jak w naszych marzeniach:) wesołych urodzin bloga!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Veronica, dziękuję, ale w mojej głowie wyglądał piękniej.. musz się nauczyć robić piękniejszy artystyczny słodki nieład, bo taki efekt chciałam osiągnąć;) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Tort wygląda wspaniale !! życzę wielu przyjemności z prowadzenia bloga i jeszcze więcej wspaniałych wypieków!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przecież tort jest piękny! I gratulacje! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj. Gratuluje wytrwałości. Z okazji tej radosnej rocznicy życzę wielu sukcesów kulinarnych i dzielenia się wnioskami z niepowodzeń aby wierni (oraz całe grono nowych) czytelników mogło razem z Tobą odkrywać uroki przetwarzania i przygotowywania domowych posiłków.
    Czekam na nowe wpisy i na kawałek tortu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anuszka, dziękuję nie tylko za te życzenia, ale za to, że Jesteś obok;) Bardzo się cieszę, że pasja gotowania i pieczenia nas połączyła, liczę na jakieś wspólna pieczenie... może ciasteczek;)?:)

      Usuń
  11. Wygląda imponująco! Naprawdę, wspaniale!!! Gratuluję Ci tego roku, bardzo lubię do Ciebie zaglądać. Cieszę się, że Twoja pasja tak dynamicznie się rozwija i życzę Ci kolejnych słodkich rocznic!!! Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, to że zaglądacie, korzystacie z przepisów to jest dla mnie najpiękniejsze i najważniejsze! Ściskam!

      Usuń
  12. Uważam, ze wyglada bardzo dobrze .... a w przekroju jest bardzo elegencki:).
    Wszystkiego dobrego w ten roczek ...i wielu kolejnych tak smakowitych przetworowo - chlebowo - słodkich lat życzę:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola, dziękuję! Jutro spróbuję temu ostatniemu kawałkowi fotkę zrobić;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  13. Pewnie i było tak jak piszesz, że wyobrażenia swoje a realizacja swoje, ale tort wygląda pięknie i smacznie. Z tymi jagodami to świetny pomysł, podkradnę:) Gratuluję Ci Ewuś tego cennego roczku, wytrwania, pasji i tylu wspaniałych przepisów! I nakładaj już ten kawał tortu. chcę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, sama wiesz, że im bardzije się staramy, tym bardziej coś nam nie wychodzi;) Kradnij co chcesz, dla Ciebie wszystko;) Ja dziękuję, że Jesteś, że mnie wspierasz, czuwasz, że spotkałam Cię w tej mojej blogowej przestrzeni;))) Buziaki!

      Usuń
  14. wygląa pysznie, chętnie bym zjadła kawałek ;) jeszcze raz sto lat (http://dosismakolyki.blogspot.com/)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Dorotka i Gratuluję Twojego bloga, czekam teraz na Twój roczek;)

      Usuń
  15. Cudowny torcik i gratuluję roczku!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszystkiego najlepszego Ewuś dla Ciebie i bloga :-)
    Wielu udanych wypraw kulinarnych i mnóstwa pysznych przepisów :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, czekałam na Twoje życzenia;) Dziękuję, moje wyprawy kulinarne to często podróż w Twoje strony;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  17. gratuluję roczku, a tort, mimo trudności, wygląda pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pani Ewo... Wszystkiego najlepszego!!! Oby Blog przynosił kolejne inspiracje dla tych, którzy go czytają, a i żeby Pani nigdy nie zabrakło pomysłów na dalsze wspaniałe przepisy ! :)

    Pozdrawiam, Katarzyna z Gdańska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Kasiu, dziękuję, dziękuję bardzo;) Pomysłów to mi nie brakuje, tylko... czasu;( Pozdrawiam serdecznie.

      p.. Kiedy się umawiamy;)?

      Usuń
    2. Już, teraz, zaraz :)
      A tak poważniej, to pewnikiem w jakiś weekend.

      Odezwę się na maila jeśli można :)

      Pozdrawiam i miłego poniedziałku życzę

      Katarzyna

      Usuń
  19. wygląda dostojnie ! gratuluję umiejętności ;) i roku bloga!

    OdpowiedzUsuń
  20. Gratujacje ! Zyczę dalszej, wspaniałej blogowej zabawy, dużo inspiracji i wspaniałych przepisów ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. gdy zobaczyłam zdjęcie na miniaturce to padłam! jaki duży! jaki on musi być dobry! :(

    więcej lat z Nami! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był mega, bo już tylko 1/6 została;) Wysoki na 14 cm a ciężki... że hoho;) Będę tak długo, jak długo będziecie mnie chcieli czytać;)

      Usuń
  22. wygląda tak pięknie, że zupełnie nie rozumiem nazwania go paskudnikiem:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i tak zdania nie zmienię , był paskudniekiem, ale pysznym paskudnikiem;)Pozdrawiam!

      Usuń
  23. Jeju, ale mam smaka!!! Piękne ciasto! Gratulacje wytrwałości:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! To była dobra lekcja swojego samozaparcia i pomimo przyjemności, ciężkiej pracy;)

      Usuń
  24. Ewuś następnych roczków tak pysznych i kreatywnych życzę a tortem się poczęstuję z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję pięknie! Czekałam na Twój komentarz, mam mało czasu i nie było kiedy pogadać;( ALe pamiętaj, że się strasznie cieszę, że poznałam Ciebie i dziękuję Ci za nasze wspolne wypieki, rozmowy i wsparcie;) Buziaki!

      Usuń
  25. Zapomniałam dodać, torcik oczywiście wspaniały z wyśmienitymi smakami, wygląda przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  26. Gratuluję urodzin, wytrwałości i dziękuje za ta pyszne przepisy którymi nas częstujesz :)
    Tort wygląda cudownie nie wiem czy mógł być lepszy, powinnaś być zachwycona! Biorę kawałeczek tortu i zmykam się delektować :)
    Jeszcze raz wszystkiego najlepszego! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale miłe słowa, dziękuję, dziękuję bardzo;) Proszę się częstować! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  27. Kochana ten tort jest fantastyczny!! Tak samo jak Twój blog i Twoja rocznica :)

    Pierwszy roczek mija różnie, są wzloty, są upadki, zawody, ale najwięcej jest radości, z kolejnych wypieków, potraw, z każdej kolejnej książki, a najbardziej cieszą nowi Fani, Czytelnicy, nowe przyjaźnie. Życzę Ci, aby Twoja pasja była z Tobą zawsze, żebyś zawsze robiła to, co robisz tak świetnie, żebyś zawsze była otoczona wspaniałymi osobami, które podziwiają to, co robisz.

    Życzę Ci wielu kolejnych lat wspaniałego blogowania.
    Domi :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domi, ale mi miło, dziękuję za tak piękne życzenia;)

      Pierwszy roczek był dla mnie wspaniałą przygodą, lekcją i testem, który uważam za zaliczony pozytywnie) Wyłączyłam się na wiele spraw i dobrze mi to zrobiło, skupiłam się na sobie, swojej pasji, pielęgnuję nowe znajomości i to dalo mi spokój i radość z blogowania.
      Jak sama wiesz, to nie tylko piękne zdjęcia, smaczne przepisy to pomimo pasji i przyjemności - kawał dobrej roboty i ciężkiej pracy;)

      ALe Ty to wiesz najlepiej;)

      Jeszcze raz dziękuję za piękne życzenia!

      Usuń
  28. Gratulacje! Życzę wszystkiego najlepszego, kolejnych wspaniałych przepisów. A tort wygląda wspaniale. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  29. fantastyczny tort! no to kolejnych tak smacznych roczków życzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Berenika i ja Tobie dziękuję za wiele porad, za otwartość i pomoc;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  30. Nie mogę uwierzyć, że to dopiero rok! :) Tyle wspaniałych przepisów na każde okazje, piękne zdjęcia. Aż nie mogę uwierzyć, że został założony trzy dni po moim, myślałam, ze to będą już 3-4 urodziny, a tu doopiero roczek! :) No i zyczę oczywiście jeszcze wieeelu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Milenka, chciałabym wytrzymać i blogować jak piszesz 3-4 lata;) I czekam w takim razie na urodzinki Twojego bloga;)

      Usuń
    2. Urodzinki bloga już były 5 dni temu ;)

      Usuń
  31. Muszę przyznać, że wygląda świetnie, a jeśli smakuje lepiej niż wygląda to biorę w ciemno podwójny kawałek ;) Gratulacje z okazji pierwszego roku blogowania i życzę Ci wielu następnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tomku, dziękuję! Częstuj się ile masz ochotę;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  32. Co Ty chcesz od tego tortu?:) Jest przepiękny! Jak Ci został choć maleńki kawałeczek to możesz mi wysłać :P

    A co do samego bloga- gratuluję rocznicy i życzę kolejnych udanych lat blogowania!:) Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justka - stres mnie zżarł, robiłam go wczoraj do północy, pewnie miałam za mało czasu, stąd nie jestem do końca z jego wizualnego wrażenia, bo do smaku się nie przyczepię;) Dziękuję za życzenia!

      Usuń
  33. wygląda przepięknie, tyle się napracowałaś, widać po przepisie, życzę całego mnóstwa podobnych :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję;) Też sobie tego życzę;) Pozdrawiam!

      Usuń
  34. Tort jest Piękny! poproszę spory kawał :D

    Ja osobiście dziękuję Tobie za Twojego super pysznego bloga! - Za tak smakowite, dopieszczone posty, które czytając ma się ochotę każdy przepis po przepisie wypróbować ! Zdjęcia masz piękne, oddające smaki wszystkich smakowitych dań.

    Jako mojej blogowej Mamuśce chrzestnej mówię DZIĘKUJĘ i życzę miliona fanów!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu! Nawet nie wiesz jak się cieszę, że się przyczyniłam do powstania Twojego bloga;) Miło mi bardzo!

      Częstuj się tym paskudnikiem i życzę smacznego;) Czekam teraz na Twpje urodziny, ale nie peicz tortu jak ja na ostatnią chwilę, bo stres jest ogromny;) Buziaki!

      Usuń
  35. Mam ochotę rzucić się na twój tort, wygląda obłędnie :]
    Życzę samych udanych wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  36. ten tort jest genialny !
    wszystkiego naj ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Wszystkiego dobrego i do kolejnego urodzinowego roku:) a tort...piękny, nie wiem co od niego chcesz biedaka!

    OdpowiedzUsuń
  39. Piękny i bardzo bogaty ten torcik:) Wszystkiego najlepszego Ewuniu:) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Tort wygląda wspaniale :)
    Wszystkiego najlepszego z okazji blogowych urodzin - oby dalej Ci się powodziło ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...