Została brutalnie pochłonięta przez moich chłopaków, którzy byli pewni, że zdjęcia były już zrobione, ... a nie były. Tak więc, do następnego razu.
Mam za to przepis na fajne i szybkie ciasto czekoladowe - urozmaicone o dżem wiśniowy i krem na bazie kremówki i mascarpone.
Choć troszkę podobne do wz- tki, chociaż z wyglądu.
Składniki na blaszkę 22 x 33 lub małą tortownicę:
- kostka Kasi - 250 g albo masło - 250 g
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki wody
- 1 szklanka cukru
- 250 g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku d0 pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 jajek
Przygotowanie:
- margarynę, kakao, cukier i wodę zagotować, odlać pół szklanki, resztę ostudzić
- do wystudzonej masy dodać żółtka, wymieszać na wolnych obrotach, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól
- ubić białka i delikatnie połączyć z ciastem
- piec w 180 stopniach okolo 35-40 minut
- po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić żeby ostygło, przekroic na pół
- jedną połówkę spowrotem włożyć do balszki i posmarować dżemem wiśniowym
- wyłożyć krem, równo rozsmarować
- przykryć drugą połową ciasta
- polewę delikatnie podgrzać i polać nią ciasto
- zostawić w lodówce na całą noc
Krem:
- mascarpone 250 g
- śmietana 36 % o,5 l
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan - fix- y
Ubić kremówkę, pod koniec dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i na koniec na małych obrotach wymieszać z mascarpone.
Przepis na ciasto mam od Gosi - tej samej, co dostałam przepis na jajecznik:)
Na jego podstawie Gosia robi bardzo dobrego murzynka, z tym, że do ciasta na sam koniec już po ubitych białkach dodaje dżem z czarnej porzeczki albo z wiśni i piecze go z 10 minut dłużej - Polecam!
Smacznego:)
Uwielbiam połączenie wiśni i czekolady, a do tego ten krem mascarpone, to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, polecam! :)
OdpowiedzUsuń