logo

wtorek, 19 czerwca 2012

Ciasto jogurtowo-kokosowe z morelami

Był czas, że ciasto jogurtowe na maśle albo na oleju piekłam przynajmniej raz w tygodniu i to takie czyste, bez owoców, mój synek i M. uwielbiają je.


Jest szybkie, idealne na niespodziewanych gości albo gdy chce się nam poprostu coś słodkiego;)


Tym razem proponuję ciasto jogurtowe na maśle, z kokosowym wierzchem, w który zatopione są połówki moreli,... pyszne, u Mamy w ogrodzie smakowało idealnie;)

Pamiętajmy jak zawsze, żeby jogurt i jajka były w temperaturze pokojowej, najlepiej wyjąć te produkty z lodówki na 2-3 godziny przed pieczeniem.






Składniki na dużą blaszkę:

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 10 moreli

Przygotowanie:
  • do miski przekładamy jogurt, dodajemy jajka i rózgą - trzepaczką ze sobą łączymy
  • dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia 
  • do rozpuszczonego masła dodajemy cukier, mieszamy aż się cukier rozpuści, dodajemy do reszty składników i wszystko ze sobą łączymy
  • blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180 stopni
  • morele myjemy, przekrajamy na pół, wyciągamy pestki
  • ciasto wylewamy na blaszkę, posypujemy równo cały wierzch wiórkami kokosowymi i układamy połówki moreli przecięciem w dół


  • wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut na złoty kolor, do suchego patyczka
  • oczywście jak dla Kogoś jest za mało słodkie można posypać cukrem pudrem, polać lukrem


Smacznego;)

p.s. oczywiście możemy użyć miksera, ja specjalnie używam i piszę o tak prostym i szybkim sposobie wykonania jak mieszanie rózgą, mi przy tym cieście szkoda czasu na wyjmowanie miksera z michą i mycia tylu przedmiotów do wykonania tak prostego i pysznego ciasta;)

30 komentarzy:

  1. Zapisałem ,bo właśnie takiego sprawdzonego przepisu szukałem! Dzięki! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam jeszcze 2 inne, z udziałem oleju;) Pozdrawiam i Dziękuję!

      Usuń
  2. spodobały mi się te zanurzone brzoskwinie na zdjęciu nr 5 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że tak nie zostały po upieczeniu;)

      Usuń
  3. Wygląda tak kusząco, że nie mogę się powstrzymać od patrzenia na to ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wiem, ze jestem głodna:) Super przepis:), zachęca do pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest prosty i szybki, co bardzo często ratuje mi sytuację;)

      Usuń
  5. Piękne ciasto Eve zrobiłaś, wygląda super pysznie, a i przepis bardzo mnie zaintrygował :)

    OdpowiedzUsuń
  6. morele w cieście smakują pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Morele są cudne, uwielbiam! Dziękuję i Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Ostatnie 3 dni mojego konkursu gruszkowego. Wszystkie informacje są tutaj: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/05/nowy-konkurs-gruszka-i-pietruszka.html. Do wygrania 15 zestawów wartościowych nagród!

    OdpowiedzUsuń
  8. śliczne słodkie kosteczki

    OdpowiedzUsuń
  9. robi wrażenie i rzeczywiście przepis prosty, zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przekonałaś mnie:)Zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo się cieszę i smacznego życzę;)

      Usuń
  11. ciasta z maślanką są najlepsze, szybkie, proste,pyszne, dłużej świeże niż drożdżowe, muszę spróbować z kokosem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne ciasto na letni czas:) Szkoda tylko, że mnie jogurtowe ciasta nie lubią:(
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to?;( Aż mi się wierzyć nie chce... Ale idelane na lato są, to fakt, Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Pierwszy raz wyszedł mi ....:( zakalec, niedobry zakalec . A piekę nie od dziś, jednak ten przepis sie nie udał , niestety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi bardzo, ja to z udziałem masla i drugie z udziałem oleju piekę od lat i zawsze się udaje... nie wiem co mogło być przyczyną, mam nadzieję, że tylko pech;( proszę się nie zrażać i spróbować jeszcze raz.

      Ja jeszcze w swojej kuchennej wieloletniej praktyce nie miałam zakalca, może poprostu kiedyś musi być pierwszy raz, mam nadzieję, że ostatni z moim przepisem.

      Pomimo nie udanego ciasta, serdecznie Pozdrawiam;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...