Tym razem proponuję ciasto jogurtowe na maśle, z kokosowym wierzchem, w który zatopione są połówki moreli,... pyszne, u Mamy w ogrodzie smakowało idealnie;)
Pamiętajmy jak zawsze, żeby jogurt i jajka były w temperaturze pokojowej, najlepiej wyjąć te produkty z lodówki na 2-3 godziny przed pieczeniem.
Składniki na dużą blaszkę:
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 75 g rozpuszczonego masła
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 10 moreli
Przygotowanie:
- do miski przekładamy jogurt, dodajemy jajka i rózgą - trzepaczką ze sobą łączymy
- dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
- do rozpuszczonego masła dodajemy cukier, mieszamy aż się cukier rozpuści, dodajemy do reszty składników i wszystko ze sobą łączymy
- blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180 stopni
- morele myjemy, przekrajamy na pół, wyciągamy pestki
- ciasto wylewamy na blaszkę, posypujemy równo cały wierzch wiórkami kokosowymi i układamy połówki moreli przecięciem w dół
- wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut na złoty kolor, do suchego patyczka
- oczywście jak dla Kogoś jest za mało słodkie można posypać cukrem pudrem, polać lukrem
Smacznego;)
p.s. oczywiście możemy użyć miksera, ja specjalnie używam i piszę o tak prostym i szybkim sposobie wykonania jak mieszanie rózgą, mi przy tym cieście szkoda czasu na wyjmowanie miksera z michą i mycia tylu przedmiotów do wykonania tak prostego i pysznego ciasta;)
Zapisałem ,bo właśnie takiego sprawdzonego przepisu szukałem! Dzięki! :))
OdpowiedzUsuńMam jeszcze 2 inne, z udziałem oleju;) Pozdrawiam i Dziękuję!
Usuńspodobały mi się te zanurzone brzoskwinie na zdjęciu nr 5 :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że tak nie zostały po upieczeniu;)
UsuńWygląda tak kusząco, że nie mogę się powstrzymać od patrzenia na to ciacho:)
OdpowiedzUsuńJuż wiem, ze jestem głodna:) Super przepis:), zachęca do pieczenia:)
OdpowiedzUsuńjest prosty i szybki, co bardzo często ratuje mi sytuację;)
UsuńPiękne ciasto Eve zrobiłaś, wygląda super pysznie, a i przepis bardzo mnie zaintrygował :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo;) Pozdrawiam!
Usuńmorele w cieście smakują pysznie!
OdpowiedzUsuńMorele są cudne, uwielbiam! Dziękuję i Pozdrawiam!
Usuńporywam kawałek;-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo;)
UsuńOstatnie 3 dni mojego konkursu gruszkowego. Wszystkie informacje są tutaj: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/05/nowy-konkurs-gruszka-i-pietruszka.html. Do wygrania 15 zestawów wartościowych nagród!
OdpowiedzUsuńśliczne słodkie kosteczki
OdpowiedzUsuńtakie małe szybciej znikają;)
Usuńrobi wrażenie i rzeczywiście przepis prosty, zapisuję :-)
OdpowiedzUsuńA dziękuję, dziękuję;)
UsuńWygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńTakie też było;) Pozdrawiam!
UsuńPrzekonałaś mnie:)Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńTo bardzo się cieszę i smacznego życzę;)
Usuńciasta z maślanką są najlepsze, szybkie, proste,pyszne, dłużej świeże niż drożdżowe, muszę spróbować z kokosem :)
OdpowiedzUsuńi chętnie zjadane przez dzieci;)
UsuńIdealne ciasto na letni czas:) Szkoda tylko, że mnie jogurtowe ciasta nie lubią:(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Jak to?;( Aż mi się wierzyć nie chce... Ale idelane na lato są, to fakt, Pozdrawiam!
Usuńsmakowite, bardzo smakowite:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz wyszedł mi ....:( zakalec, niedobry zakalec . A piekę nie od dziś, jednak ten przepis sie nie udał , niestety :)
OdpowiedzUsuńPrzykro mi bardzo, ja to z udziałem masla i drugie z udziałem oleju piekę od lat i zawsze się udaje... nie wiem co mogło być przyczyną, mam nadzieję, że tylko pech;( proszę się nie zrażać i spróbować jeszcze raz.
UsuńJa jeszcze w swojej kuchennej wieloletniej praktyce nie miałam zakalca, może poprostu kiedyś musi być pierwszy raz, mam nadzieję, że ostatni z moim przepisem.
Pomimo nie udanego ciasta, serdecznie Pozdrawiam;)