logo

wtorek, 24 stycznia 2012

Pierogi z farszem jagodowo-jaglanym

Została mi kasza jaglana i jagody, a że nie lubię wyrzucać jedzenia, dziś eksperymentalnie połączenie tych dwóch składników w farsz do pierogów.
Przepis dodaję do akcji "Nie wyrzucam jedzenia".




Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 400 ml zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
  • mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie dodać sól i dolewać wodę, jednocześnie zagniatając ciasto do środka
  • dodawać tyle wody a każda mąka ma inną chłonność ile potrzeba, ciasto w efekcie ma być mięciutkie i elastyczne, wyrabiać około 10 minut
  • odstawić ciasto, przykryć je na około 10-15 minut
  • ciasto dzielimy sobie na kilka części, które cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka według upodobań wielkościowych, ja zawsze sobie pomagam foremką do pierogów, bo lubię jak jest dużo nadzienia a mało ciasta
  • pierogi gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch



Nadzienie:
  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka jagód ze słoika - takich zasypane cukrem
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • można dosłodzić jak by było dla kogoś za mało słodkie, ja tego nie robię, bo jagody były już w cukrze



Przygotowanie nadzienia:
  • wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i wypełniać tym pierogi

Podawać ze śmietaną, z jogurtem, ugotowane, podsmażone na masełku, jak Kto lubi.




Smacznego:)

13 komentarzy:

  1. Ale wypchane nadzieniem, pysznie wyglądają :)) Zjadłabym takiego pieroga :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze takie wypchane pierogi robię, szkoła Mamy;) dużo nadzienia, mało ciasta;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę musiała zrobić pierogi z borówkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie;) Ja nie mogę doczekać się świeżych jagód, dodaję takie całe obtoczone w cukrze, jak pysznie smakują jak wypadają jak przetniesz takiego pierożka....

      Usuń
  4. Mniam pierogi :D I do tego z jagodami...:)Połączone z kaszą koniecznie muszę muszę wypróbować!
    Szkoda, że przez monitor nie można się poczęstować ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie można:( Eksperyment udany, jak Ktoś lubi pierogi na słodko, to będą mu smakowały;)

      Usuń
  5. Fajny pomysl na farsz, nie pomyslalabym o polaczeniu kaszy i jagod!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie, to było spontaniczne wykorzystanie tego, co zostało z zupy owocowej;)

      Usuń
  6. o, a ja właśnie szukałam czegoś ciekawego z kaszą jaglaną!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcześniej była zupa owocowa z jagód, właśnie z kaszą jaglaną. Często gości na moim stole, proszę zaglądać do mnie;)

      Usuń
  7. Wyglądają wspaniale. Chcę pierogi teraz ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pierogi, uwielbiam jagody, więc są idealne :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...