Przepis dodaję do akcji "Nie wyrzucam jedzenia".
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 400 ml zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie dodać sól i dolewać wodę, jednocześnie zagniatając ciasto do środka
- dodawać tyle wody a każda mąka ma inną chłonność ile potrzeba, ciasto w efekcie ma być mięciutkie i elastyczne, wyrabiać około 10 minut
- odstawić ciasto, przykryć je na około 10-15 minut
- ciasto dzielimy sobie na kilka części, które cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka według upodobań wielkościowych, ja zawsze sobie pomagam foremką do pierogów, bo lubię jak jest dużo nadzienia a mało ciasta
- pierogi gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch
Nadzienie:
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka jagód ze słoika - takich zasypane cukrem
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- można dosłodzić jak by było dla kogoś za mało słodkie, ja tego nie robię, bo jagody były już w cukrze
Przygotowanie nadzienia:
- wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i wypełniać tym pierogi
Podawać ze śmietaną, z jogurtem, ugotowane, podsmażone na masełku, jak Kto lubi.
Smacznego:)
Ale wypchane nadzieniem, pysznie wyglądają :)) Zjadłabym takiego pieroga :D
OdpowiedzUsuńZawsze takie wypchane pierogi robię, szkoła Mamy;) dużo nadzienia, mało ciasta;)
OdpowiedzUsuńBędę musiała zrobić pierogi z borówkami :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie;) Ja nie mogę doczekać się świeżych jagód, dodaję takie całe obtoczone w cukrze, jak pysznie smakują jak wypadają jak przetniesz takiego pierożka....
UsuńMniam pierogi :D I do tego z jagodami...:)Połączone z kaszą koniecznie muszę muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że przez monitor nie można się poczęstować ;P
Niestety nie można:( Eksperyment udany, jak Ktoś lubi pierogi na słodko, to będą mu smakowały;)
UsuńFajny pomysl na farsz, nie pomyslalabym o polaczeniu kaszy i jagod!
OdpowiedzUsuńJa też nie, to było spontaniczne wykorzystanie tego, co zostało z zupy owocowej;)
Usuńo, a ja właśnie szukałam czegoś ciekawego z kaszą jaglaną!
OdpowiedzUsuńWcześniej była zupa owocowa z jagód, właśnie z kaszą jaglaną. Często gości na moim stole, proszę zaglądać do mnie;)
UsuńWyglądają wspaniale. Chcę pierogi teraz ;)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi, uwielbiam jagody, więc są idealne :D
OdpowiedzUsuń