logo

sobota, 28 stycznia 2012

Piersi w marynacie ze świeżego curry, imbiru i cytryny

Nareszcie wolne, jestem już po pysznym obiadku, teraz chwila relaksu, zamieszczenie przepisu na blogu i zmykam piec sernik dla Mamy.

Mój M. zamarynował piersi z kurczaka, zjedliśmy je z pieczonymi ziemniakami i mizerią.



Przepis na marynatę na 3 pojedyńcze piersi z kurczaka:
  • 3 łyżki oliwy
  • sok wyciśnięty z 2/3 cytryny
  • łyżka posiekanej świeżej curry
  • 1/3 łyżeczki swieżo startego imbiru



Przygotowanie:
  • piersi z kurczaka przeciąć na pół - powstanie nam wtedy 6 filetów
  • wymieszać ze sobą dokładnie wszystkie składniki marynaty, natrzeć mięso z obu stron i zostawić na 2-3 godziny w lodówce
  • tuż przed usmażeniem każdy filet przyprawić dodatkowo świeżo zmieloną solą morską i pieprzem kolorowym, smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron

Dodatkami do naszego dzisiejszego obiadu był pieczony ziemniak ze szczypiorkiem, masłem, solą i pieprzem i ulubiona mizeria.


Dla miłośników świeżego curry, delikatnej goryczki i ostrości imbiru oraz soczystości z cytryny;)

Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda wasz obiadek :) Ja bardzo lubię takie połączenie kurczaka z cytryną.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna marynata. Zrobię takie następnym razem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota, świetnie połączone smaki. Wspaniały obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...