Wypatrzyłam tam zapiekankę z jabłek, która bardzo smakowało maluchom i mnie, M. narzekał troszkę, że za mało słodka - ale następnym razem też będzie taka jak dziś, jak w przepisie - posłodzić może sobie cukrem, zwykłym, pudrem, miodem, syropem klonowym...
Składniki na patelnię o średnicy 26 cm:
- 0,5 kg jabłek
- 200 g mąki
- 1 szklanka mleka - 250 ml
- 1 łyżka cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- mąkę wymieszać z mlekiem, cukrem i szczyptą soli, dodać jajka, wyrobić ciasto
- jabłka obrać, wykroić gniazd nasienne, pokroić w plasterki
- na patelni rozgrzać masło, wylać ciasto i poukładać na wierzchu jabłka
- Smażyć na średnim ogniu około 3-5 minut
- odwrócić na drugą stronę przy użyciu szerokiej łopatki i smażyć kolejne 3-5 minut
- zdjąć z patelni , pokroić na 8 trojkącików jak pizzę, podać z cukrem, cukrem pudrem, jogurtem, cynamonem
Może być problem przy odwracaniu na drugą stronę, potrzebna jest do tego naprawdę szeroka łopatka. Tak samo zdejmowanie z patelni może być kłopotliwe, ja z racji posiadania patelni z odczepianymi uchwytami, przyłożyłam talerz do patelni jak przy wyjmowaniu babki z formy i szybkim ruchem odwróciwszy ją miałam swoją zapiekankę jabłkami do góry.
Ta zapiekanka jest idelana zarówno na śniadanie, podwieczorek czy kolację, można troszkę pokombinować z innymi owocami, dodatkami, inną mąką,... pewnie będę próbować;)
Świetny pomysł! W sam raz na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i moje smaki! Koniecznie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńMarzy mi się takie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńJa też nie pogardzę takim śniadankiem
OdpowiedzUsuńBardzo fajna taka zapiekanka!
OdpowiedzUsuńOj na takie śniadanie to każdy się skusi. Pycha :)
OdpowiedzUsuńŚwietna i ciekawa propozycja ;]
OdpowiedzUsuńjabłuszko, jabłuszko, jabłuszko pełne smaków..:)
OdpowiedzUsuńJabłka oprócz pomaranczy to jedyne owoce jakie zjada mój mięsożerny synek, stąd gdzie mogę tam przemycam!
UsuńKoniecznie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńOj tak, w koncu Jesteś mistrzynią śniadań! Pozdrawiam!;)
UsuńAga, Angie, Ivka, wilczyca-Aga, Bon Appetit, Lovelykate - zapraszam w takim razie do mnie na śniadanie! Dajcie znać kiedy wpadniecie;) Pozdrawiam i przesyłam słonko z Gdańska!
OdpowiedzUsuńfajny przepis:) wprawdzie nie zjadłabym tego na śniadanie (nie lubię śniadań na słodko) ale juz na podwieczorek bardzo chętnie! :)
OdpowiedzUsuńJa przy dzieciach i na słodko już śniadania wcinam;) Ale jest to fajna propozycja jak piszesz na podwieczorek czy na deser. Takie prosto z patelni to z polewą karmelową czy lodami musi pysznie smakować!
UsuńŚwietny pomysł, koniecznie muszę wypróbować. Nie koniecznie na śniadanie, ale na deser chociażby:)
OdpowiedzUsuńfantastyczny pomysł. śniadanie mistrzów :)
OdpowiedzUsuńKasia.H, Kaś - dziękuję! Dla miłośników jabłek w cieście jak najbardziej!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodkie śniadania! Zrobię na pewno:)
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę smacznego;)
UsuńTakie śniadanie to mi się podoba! Namówię mojego lubego aby mi zrobił takie w sobotę do łóżka :D
OdpowiedzUsuńZrobione przez Ukochanego to dopiero musi smakować!;)
Usuńwygląda pysznie :).
OdpowiedzUsuńJabłkowa zapiekanka z rana - jak śmietana. Wyszedł rym, ale chciałam napisać, że mi się podoba, zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuń