logo

środa, 18 kwietnia 2012

Zapiekanka jabłkowa na śniadanie, czemu nie?

Kolejny raz zostałam zaskoczona przez moją Mamę, oczywiście bardzo miło;) Podarowała mi segregatory z "Kolekcji Dobrej Kuchni", nawet nie wiem kiedy je zbierała... wydaje mi się, że mogą mieć około 10 lat albo i troszkę więcej;)  Kolorowe zdjęcia, mnóstwo przepisów na zupy, sosy, dania z warzyw, z makaronem, ryżem, z mąki, z wołowiny, wieprzowiny, drobiu, ciasta, ciasteczka, torty, desery na gorąco, zimno, wypieki wytrawne, przewodnik po przyprawach, ... i jeszcze trochę...jest co gotować, piec, mieszać i ostatecznie jak zostanie zrobione -zjeść!!! Tak więc na brak inspiracji narzekać nie mogę!!!

Wypatrzyłam tam zapiekankę z jabłek, która bardzo smakowało maluchom i mnie, M. narzekał troszkę, że za mało słodka - ale następnym razem też będzie taka jak dziś, jak w przepisie - posłodzić może sobie cukrem, zwykłym, pudrem, miodem, syropem klonowym... 



Składniki na patelnię o średnicy 26 cm:
  • 0,5 kg jabłek
  • 200 g mąki
  • 1 szklanka mleka - 250 ml
  • 1 łyżka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu




Przygotowanie:
  • mąkę wymieszać z mlekiem, cukrem i szczyptą soli, dodać jajka, wyrobić ciasto
  • jabłka obrać, wykroić gniazd nasienne, pokroić w plasterki
  • na patelni rozgrzać masło, wylać ciasto i poukładać na wierzchu jabłka
  • Smażyć na średnim ogniu około 3-5 minut
  • odwrócić na drugą stronę przy użyciu szerokiej łopatki i smażyć kolejne 3-5 minut
  • zdjąć z patelni , pokroić na 8 trojkącików jak pizzę, podać z cukrem, cukrem pudrem, jogurtem, cynamonem



Może być problem przy odwracaniu na drugą stronę, potrzebna  jest do tego naprawdę szeroka łopatka. Tak samo zdejmowanie z patelni może być kłopotliwe, ja z racji posiadania patelni z odczepianymi uchwytami, przyłożyłam talerz do patelni jak przy wyjmowaniu babki z formy i szybkim ruchem odwróciwszy ją miałam swoją zapiekankę jabłkami do góry.




Ta zapiekanka jest idelana zarówno na śniadanie, podwieczorek czy kolację, można troszkę pokombinować z innymi owocami, dodatkami, inną mąką,... pewnie będę próbować;)





25 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! W sam raz na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda i moje smaki! Koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzy mi się takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też nie pogardzę takim śniadankiem

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj na takie śniadanie to każdy się skusi. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna i ciekawa propozycja ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. jabłuszko, jabłuszko, jabłuszko pełne smaków..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłka oprócz pomaranczy to jedyne owoce jakie zjada mój mięsożerny synek, stąd gdzie mogę tam przemycam!

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Oj tak, w koncu Jesteś mistrzynią śniadań! Pozdrawiam!;)

      Usuń
  9. Aga, Angie, Ivka, wilczyca-Aga, Bon Appetit, Lovelykate - zapraszam w takim razie do mnie na śniadanie! Dajcie znać kiedy wpadniecie;) Pozdrawiam i przesyłam słonko z Gdańska!

    OdpowiedzUsuń
  10. fajny przepis:) wprawdzie nie zjadłabym tego na śniadanie (nie lubię śniadań na słodko) ale juz na podwieczorek bardzo chętnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przy dzieciach i na słodko już śniadania wcinam;) Ale jest to fajna propozycja jak piszesz na podwieczorek czy na deser. Takie prosto z patelni to z polewą karmelową czy lodami musi pysznie smakować!

      Usuń
  11. Świetny pomysł, koniecznie muszę wypróbować. Nie koniecznie na śniadanie, ale na deser chociażby:)

    OdpowiedzUsuń
  12. fantastyczny pomysł. śniadanie mistrzów :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kasia.H, Kaś - dziękuję! Dla miłośników jabłek w cieście jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie słodkie śniadania! Zrobię na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie śniadanie to mi się podoba! Namówię mojego lubego aby mi zrobił takie w sobotę do łóżka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobione przez Ukochanego to dopiero musi smakować!;)

      Usuń
  16. Jabłkowa zapiekanka z rana - jak śmietana. Wyszedł rym, ale chciałam napisać, że mi się podoba, zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...