logo

wtorek, 8 maja 2012

Małe bułeczki

Oto i on, przepis na bułeczki z niedzielnego śniadania, zaczerpnięty z "Kolekcji dobrej kuchni" dział "Domowe chleby i bułeczki", oczywiście z moimi malutkimi zmianami;)



Przepis podam tak jak ja go już delikatnie zmieniłam.





Składniki:
  • 125 ml kefiru 
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 50 g mąki żytniej typ 720
  • 35 g miękkiego masła
  • 1 małe jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka sezamu

Przygotowanie:
  • kefir pogrzać, wymieszać z drożdzami i szczyptą cukru, odstawić na 10 minut
  • wsypać mąki do miski ( zostawić 1 łyżkę mąki), sól, jajko, masło i zaczyn z drożdży 
  • zacząć wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie, przykryć i odstawić na 45 minut - powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość
  • po tym czasie, oprószyć stolnicę i ponownie zagnieść ciasto
  • podzielić je na 8 równych części i uformować niewielkie bułeczki
  • układać na blasze z papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia
  • bułeczki ponacinać na krzyż, posmarować z wierzchu pędzelkiem zamoczonym w wodzie, posypać część makiem, część ziarnami sezamu
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-30 minut w 200 stopniach na złoty kolor




Z tej porcji wyszło mi 8 malutkich bułeczek.



Są mięciukie w środku, skórka jest delikatna i chrupiąca, zajadaliśmy się jak nie wiem co;)




Smacznego;)

40 komentarzy:

  1. oj, zatęskniłam za domowymi bułeczkami, cudne są, śniadanko idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Moje drugie bułeczki w życiu i drugie udane;)

      Usuń
  2. Śliczne a bez jajka i kefiru się nie da? Nie dowiem się dopóki nie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, nie wiem;( ale może zamiast kefiru daj mleko z tych co możesz i już a jajko pomiń, najwyżej nie będą takie delikatne, bo kefir sprawia że są;)

      Usuń
  3. W końcu muszę się zabrać za pieczenie bułek. raz spróbowałam i nie bardzo mi wyszły i teraz mam jakiś opór przed nimi, a to ponoć łatwiejsze niż chleb;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwiejsze napewno, mi odpukać póki co wychodzi domowa piekarnia i dobrze, by bym się zraziła i byłaby klapa, a tak piekę jak szalona;) Aniu, daj znać kiedy będziesz piekła, będę trzymać kciuki;)

      Usuń
  4. Mają taki piękny rumiany kolor, aż chce się je zjeść!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam, że są już troszkę za bardzo przypieczone, ale to mąka żytnia i pszenna pełnoziarnista odpowiadają za kolor, są delikatnie chrupiące;)

      Usuń
  5. Piękne bułeczki :) Widzę, że na maksa rozkręciłaś się z chlebami i bułeczkami, super :) Ja też już myślę o swoim chlebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkręciłam się na maksa, już sobie życia nie wyobrażm bez pieczenia chleba, bułki dopiero małymi kroczkami opanowuję;)

      Usuń
  6. Jestem wielbicielką domowego pieczywa, fajnie że zrobiłaś takie dobre bułeczki! :) Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają! Zachęcają do pieczenia:)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Udał mi się pomimo moim zmian, a były dość istotne, choć minimalne;)

      Usuń
  8. Uwielbiam domowe bułeczki :) A Twoje wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Już szykuję się na następne, tym razem na zakwasie;)

      Usuń
  9. uwielbiam takie małe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były cudne, jak synek położył sobie szyneczkę i złożył... to taka mini pachnąca bułeczka na kika kęsków była;)

      Usuń
  10. Fantastycznie się prezentują i pewno smakują też pysznie?Zabieram ze dwie :))

    OdpowiedzUsuń
  11. niesamowicie urocze! i jeszcze ten dodatek pełnoziarnistej mąki... nie dość, że piękne i na pewno przepyszne - to jeszcze więcej błonnika, niż w standardowych! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i dlatego pokombinowałam z przepisem i zamieniłam troszkę;)

      Usuń
  12. Bardzo ładne i "zgrabne" bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze nigdy nie odważyłam się sama przygotować bułek, powoli zaczynam odczuwać zazdrość że Wy umiecie a ja nie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, ja nastwiałam się kilka lat na założenie bloga, kilka m-cy na upieczenie pierwszego chleba...;)

      Usuń
  14. Aaajajaj, jakie piękne *.*

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe takie śniadanko z domowymi bułeczkami!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniałe bo szykowane w spokoju i jedzone bez pośpiechu;)

      Usuń
  16. Wspaniałe bułeczki. Zjadłabym z twarożkiem i szczypiorkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. ale pięknie wyglądaja mi nigdy tak nie wyrosły:((( Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi... Może te z mojego przepisu by wyrosły;)? Pozdrawiam i powodzenia przy kolejnych próbach życzę;)

      Usuń
  18. Chlebek mam już za sobą, a bułek jeszcze nie piekłam, choć mnie kuszą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsze koty za płoty;) Mnie bagietki i ciabatta kusi ostatnio;)

      Usuń
  19. Przepiękne te bułeczki! :) Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. idealne, mi jeszcze takie nigdy nie wyszły.

    OdpowiedzUsuń
  21. Idę robić z podwójnej porcji.... trzymaj kciuki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...