logo

piątek, 24 sierpnia 2012

Bułeczki makówki

Mięciutkie, pachnące, syte, delikatnie wilgotne... i ta chrupiąca skórka;)
To kolejny udany wypiek z "Księgi chleba". I choć na początku jej czytania i przeglądania przepisów byłam zawiedziona przewagą wypieków na drożdżach, dziś sobie je chwalę, szczególnie bułeczki, bagietki, chałki... wszystko pięknie rośnie i pysznie smakuje.


Zrobiłam z połowy porcji, wyszło mi 15 bułeczek, przepis podam jak występuje w oryginale.






Składniki:

  • 35 g świeżych drożdży
  • 40 g margaryny - dałam Kasię
  • 1,6 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 5,4 szklanki mąki
  • jajko do posmarowania
  • mak do posypania

Przygotowanie:
  • rozpuścić margarynę w garnku, dodać mleko (zostawić z 3-4 łyżki do drożdży), wymieszać, ma się podgrzać do temperatury 37 stopni  - ja poprostu zagrzałam przez 3-4 minuty na średnim ogniu
  • rozetrzeć drożdże w  dużej misce z pozostawionym letnim mlekiem, dodać sól, wymieszać
  • wsypać połowę mąki, wymieszać, dodać rozpuszczone drożdże, dodać jajko, resztę mąki, rozpuszczoną margarynę z mlekiem i wszystko ze sobą dobrze wyrobić na gładkie ciasto, przykryć, odstawić do podwojenia swojej objętości
  • wyrobić ciasto jeszcze chwilę na stolnicy, ja odważyłam sobie 80 g porcje ciasta, każdy kawalek, wyrobiłam i uformowałam kuleczkę, jakby za bardzo się kleiły wspomóc się mąką
  • poukładać na blasze wyłożonej papierem w odległości 5 cm, każdą naciąć na krzyż i zostawić na 30-40 minut do podrośnięcia
  • posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać obficie makiem i piec w temperaturze 225-250 stopni przez 10-15 minut


Smacznego;)



36 komentarzy:

  1. z makiem najlepsze! :) mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne są:)
    ja musze się znów wziąć za pieczywo;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznotki, na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite! Mak na bułkach przyciąga oko, apetycznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny przepis wypróbuję! Tyle już od Ciebie zgapiłam, że masakra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo dobrze, po to tu jestem! Pochwal się jak smakowały i jakw yszły zdjęciami na fejsie ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Ewa,

    uwielbiam takie bułeczki! Niestety rzadko można spotkać je w sklepach w mojej okolicy. Ale dzięki Twojemu przepisowi będę je mogła zrobić na niedzielne śniadanko :) Bardzo dziękuję za ten przepis!

    Uściski,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dla mnie to bułeczki idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygladają super profesjonalnie, jakby wyszły spod ręki najprawdziwszego piekarza! Podziwiam i może też spróbuję...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo miło się czyta takie komentarze;) i proszę spróbować, smakują pysznie!

      Usuń
  9. Prezentują się wspaniale. Niby jestem po śniadaniu, a ślinka mi cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają jak milion dolców! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż nabrałam ochoty na taką bułkę z makiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. cudnie przypieczone, takie rumiane, dawno nie widziałam w żadnej piekarni. przepis zabieram ze sobą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi Berenika! Pochwal się jak je upieczesz;) Pozdrawiam!

      Usuń
  13. urocze, muszę wypróbować Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ewuś,
    śliczne te bułeczki, jak "malowane" :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Basiu! Po takich komentarzach, to dopiero chce mi sie piec i kombinować w kuchni!

      Usuń
  15. Wyglądają na pyszniutkie - uwielbiam takie bułeczki z masełkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają pięknie :) Lepiej niż z piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zazdroszczę takich bułeczek:) Wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam takie pytanko w ktorym momencie dodajemy mleko z rozpuszczona margaryna ?jutro mam zamiar zabrac sie za robienie buleczek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozpisane dokładniej;) Pozdrawiam Anonimowego Czytelnika;), Proszę dać znać jak się udały!

      Usuń
  19. Upiekłam Twoje bułeczki :) zapraszam!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ależ pięknie wyglądają:) Z chęcią bym je upiekła tylko nie mam czasu chyba że znowu po nocy:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...