logo

wtorek, 12 czerwca 2012

Chleb pszenny z jabłkiem

Kiedy zobaczyłam ten przepis u Joli, wiedziałam, że muszę go upiec. Nie mam w tej chwili mąki żytniej, więc upiekłam go z pszennej - tortowej i wyszedł przepyszny - chrupiąca skórka i mięciutki, pachnący środek.... myślę, że akurat ten chlebek wyszedłby z każdym typem mąki.


Przepis podam za autorką bloga Nasze życie od kuchni na różowo moje zmiany;)




Składniki zaczynu:
  • 85g zakwasu z mąki żytniej razowej
  • 290g mąki żytniej typ 720 - dałam 100 g żytniej typ 2000 i 190 g tortowej 
  • 200g startego jabłka na tarce do jarzyn
  • 320g wody


Umyte jabłko zetrzeć ze skórką na dużych oczkach tarki do jarzyn. Połączyć z pozostałymi 
składnikami, przykryć i pozostawić na 10 -12 godzin w temperaturze pokojowej.



Składniki ciasta właściwego:
  • 895g zaczynu
  • 2 kopiaste łyżki mleka w proszku, tzw. niebieskie - dałam mleko mojego dziecka bebilon 4- już nie pije a wyrzucić szkoda;)
  • 620g mąki żytniej typ 720 - dałam tortową w całej ilości czyli 620 g
  • 300g wody z solą (1,5 płaskiej łyżki soli) 

Do zaczynu dodać mleko w proszku i wymieszać do połączenia. Potem stopniowo dodawać mąkę i wodę. Wymieszać drewnianą łyżką do dobrego połączenia wszystkich składników. Pozostawiamy ciasto na 20-30 minut, aby odpoczęło. W tym czasie wysmarować tłuszczem i  wysypać ziarnem 2 foremki o wymiarach 30x11 (ja na 2 takie foremki używam 1 i 1/4 porcji, bo lubię wysokie chlebki).

Wyłożyć ciasto do foremek. Ręką lub łyżką maczaną w ciepłej wodzie wyrównać wierzch, posypać po wierzchu ziarnami (ja nie posypuję). Pozostawić  pod przykryciem (lub w foliowej torbie) do wyrośnięcia. Chleb ten rośnie u mnie średnio ok. 1,5 - 2 godzin. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C. Po 15 minutach obniżyć temperaturę. Piec w opadającej temperaturze przez ok. 50 minut. Gdyby chleb zbytnio się rumienił wierzch można nakryć folią aluminiową 
(matową stroną do góry). Chleb jest upieczony, gdy postukany od dołu wydaje głuchy odgłos.


Piec w temperaturze opadającej to znaczy:
wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika do 240 stopni - piec tak 15 minut
po tym czasie zmniejszyć do 210 - kolejne 15
następnie zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy już do końca czyli 35-40 minut





Smacznego:)




Przepis dodaję do akcji "Domowe pieczywo dla Alergika"

Domowe Pieczywo dla Alergika


20 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. I taki jest, od wczoraj popołudnia do tej chwili został mi jeden bochenek w 2/3 swojej długości, na szczęście wystarczy jeszcze na kolację;)

      Usuń
  2. Słów brak, wygląda na taki wilgotny i i mięciutki!
    Trzeba bedzie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W środku mięciutki i delikatny, wilgotny a z wierzchu, ... skórka jak marzenie;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Aniu, koniecznie, jest pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu;)

      Usuń
  4. Piękne bochenki:) Ciekawy przepis z tym mlekiem,jeszcze nie robiłam więc trzeba by wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście krojone ledwo wystudzone;) jest pyszny i nie ma przy nim pracy, nic tylko ścierać jabłka i nastawiać zaczyn;)

      Usuń
  5. Jaki piekny chlebek! Nie ma to jak domowe pieczywo.

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję;) Domowe najlepsze, już nie zamienię na kupne;)

      Usuń
  6. wyglada super, zupelnie o nim zapomnialam wiec dzieki Tobie mam juz zaplanowane kolejne pieczenie chlebka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest pyszny, polecam, bo warto go upiec, nie można skończyć na jednej kromce;)

      Usuń
  7. Pięknie wygląda ten chleb. A jak można się dołączyć do akcji? W końcu moje dzieci to alergicy i to dla nich piszę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy dodać odpowiedni przepis i baner na bloga;)
      Odsyłam do akcji, gdzie są przedstawione jej zasady:

      http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/domowe-pieczywo-dla-alergika

      Pozdrawiam;)

      Usuń
  8. Koniecznie muszę spróbować, zapowiada się super :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, będziesz zadowolona, jest pyszny, tam gdzie trzeba to chrupie, tam gdzie trzeba jest mięciutki;)

      Usuń
  9. wyglada wyśmienicie. i ta skórka, super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) I zachęcam do upieczenia, jest bardzo pysznym chlebem!

      Usuń
  10. piękne dziury! kiedyś robiłam z gruszką, więc i z jabłkiem muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prawda, że pyszny:) Cieszę się, ze przepis idzie w świat ...i to z jakim skutkiem:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...