Dziś zapraszam na konfiturę z ukochaną miętą w liściach i w płynie i równie ukochanym złotym syrupem;)
Składniki:
- 1 kg truskawek - już obranych i odszypułkowanych
- 200 ml likieru miętowego
- 20 listków świeżej mięty
- 200 ml golden syrupu
Przygotowanie:
- umyte truskawki odszypułkować, pokroić na pół, zalać syrupem, wymieszać, zalać likierem, wymieszać, zasypać pokrojonymi listkami mięty, wymieszać i ostawić na 5-6 godzin
- po minionym czasie przełożyć do garnka razem z powstałym sokiem, doprowadzić do zagotowania, mieszając pogotować około 10-15 minut, wyłączyć, zostawić do następnego dnia
- na drugi dzień znowu doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć palnik i pogotować około 40-50 minut, od czasu do czasu mieszając, zostawić do ostygnięcia
- tego samego dnia wieczorem znowu je podsmażyć i jak już są wystarczająco gęste nałożyć do słoików, zakręcić, odwrócić na chwilę, po czym zostawić do całkowitego ostygnięcia
Smacznego;)
Zapraszam także na:
Ooo, bardzo ciekawy pomysł! Taka konfitura mietowo-truskawkowa będzie wspaniale pasować do różnego rodzaju deserków. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, jak się zajada takie mieszanki to się można skupić na smakach i delektować;)
Usuńbrzmi przepysznie
OdpowiedzUsuńjest taka elegancka, dziękuję!
UsuńTo musi być pyszne!, a ja jeszcze mam zamiar robić dżemy:) Pomyślę nad tym smażeniem :)
OdpowiedzUsuńZupełnie inny smak, kiedy smaży się dzień po dniu;) Pozdrawiam Joluś;)
UsuńTakich konfitur jeszcze nie próbowałam, w ogóle nawet nie znam smaku golden syrupu :) z dodatkiem mięty musza być pyszne :)
OdpowiedzUsuńa ja już właśnie kombinuję co zrobić z truskawek do słoików;)
OdpowiedzUsuńKombinuj Kochana, kombinuj;)
Usuńsuper pomysł! w łikend zabieram się za truskawkowe przetwory także będę wypróbowywać przepis ;)
OdpowiedzUsuńooo, to będzie u Ciebie śłicznie, słodko i pachnąco;)
UsuńWow, podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na nowy dżem truskawkowy:)
OdpowiedzUsuńKarolka, kompot albo nalewkę:D
Uwielbiam to połączenie, chętnie do niego wracam;)
Usuń