W miniony weekend kiedy śliwki smażyły się na powidła, tak nimi pachniało, że musiałam upiec jakieś ciasto z ich udziałem.
Padło na najprostsze kruche ciacho i był to wybór doskonały.
Zjedzone kawałek po kawałku, ... było cudne! Polecam!!!
Składniki:
- 180 g mąki: 100 g żytniej typ 720, 80 g jaglanej pełnoziarnistej (można użyć zwykłej pszennej w tej samej ilości)
- 120 g zimnego masła
- szczypta soli
- 60 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 350 -400 g śliwek węgierek
Przygotowanie:
- do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól
- masło pokroić na kawałeczki, dodać do miski, dodać żołtka, szybko zagnieść ciasto
- uformować w kulkę i wstawić na godzinę do lodówki
- śliwki umyć, wydrylować
- ciasto podzielić na 2 części, mniejszą i większą
- większą wyłożyć na spód, kawałek po kawałku
- poukładać śliwki skórką do dołu
- resztę ciasta rozwałkować i ułożyć kratkę
- piec w 175 stopniach 35-40 minut
- tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem
Smacznego;)
Uwielbiam Twój blog - ciasto wygladą obłednie !
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, to dla mnie wspaniały komentarz;)) Pozdrawiam!
Usuńpyszna ,zdrowa ,wygląda super ! mniam ;d
OdpowiedzUsuńDziękuję! Jest-była pyszna i szybciutko się ją robi, polecam!
UsuńO, świetnie! Jaglane-razowe to chyba samo zdrowie. :) Na pewno smakuje przepysznie. Zapisuję!
OdpowiedzUsuńNapewno samo zdrowie;) Pozdrawiam!
UsuńWygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Pozdrawiam Aniu!
Usuńpiękny i smaczny widok!
OdpowiedzUsuńDziękuję,, było naprawdę pysznie!
UsuńA gdzie mozna kupić mąką jaglaną? Nie spotkałam jej nigdzie dotąd..... Pomysł na ciacho fantastyczny! :-)
OdpowiedzUsuńJa mąki kupuję w młynie i mam tam bardzo duży wybór. Jest jasna i razowa, są orkiszowe, gryczane, sojowe, owsiane, ryżowe, żytnie... i wiele innych;)
UsuńPozdrawiam!
Ja tam mam zamiar w młynku od kawy kaszę zmielić i też będzie dobrze...
Usuńuwielbiam tutaj do ciebie wpaść na coś dobrego i przy tym zdrowego:) jestem pod wrażeniem pomysłowości:D
OdpowiedzUsuńMiło mi Antenko, rozgość się proszę i poczęstuj;) Pozdrawiam!
Usuńporywam kawałek! :))
OdpowiedzUsuńproszę bardzo;)
UsuńPięknie wygląda i pyszne połączenie !!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo;) Pozdrawiam!
Usuńsliczne ciacho
OdpowiedzUsuńDziękuję Dusiu;)
Usuńsuper zdrowe i fajnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńO tak, zawsze troszkę zdrowsze niż z pszennej i pomyśleć, że rok temu nie miałam pojęcia o inych mąkach;)
UsuńPięknie wygląda, a ja uwielbiam wszystko, co z węgierkami :)
OdpowiedzUsuńW takim razie proszę się częstować;)
Usuńpodoba mi sie ksztalt tak koronka super.
OdpowiedzUsuńJak ciacho z minionej epoki... Dziękuję i Pozdrawiam!
UsuńNajlepsze takie zdrowsze <3
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak;) Pozdrawiam!
UsuńFajny pomysł! Ciasto wygląda bardzo apetycznie :]
OdpowiedzUsuńDobrze że nie mam tych składników w spiżarce, bo ciasto natychmiast zostałoby zrobione i skonsumowane a to na pewno nie posłużyło by mojej figurze o tej porze ;)
OdpowiedzUsuńFajny przepis! Ciasto wygląda apetycznie :]
OdpowiedzUsuńCisto wygląda cudnie, ten kształt i wspaniale dobrana patera! Mam jaglaną mąkę i chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńEwuś ale fajne połączenie mak,muszę kupić jaglana bo zeżrę laptopa tak apetycznie wygląda ta tarta:)
OdpowiedzUsuń