logo

wtorek, 18 września 2012

Kruche ciasto żytnio-jaglane z węgierkami

Zawsze w pierwszej kolejności zużywam mąkę pszenną i chyba ostatnio robię to specjalnie, żeby w momencie ochoty na ciasto czy pieczywo domowe użyć innej mąki, poznać jej smak, chłonność, dowiedzieć się o niej więcej;) Tym razem skusiłam się na mąkę jaglaną pełnoziarnistą, która w połączeniu z żytnią nadała wspaniały kolor, zapewniła pyszną chrupkość i sprawiła, że ciasto wydawało się  zdrowsze;)


W miniony weekend kiedy śliwki smażyły się na powidła, tak nimi pachniało, że musiałam upiec jakieś ciasto z ich udziałem.


Padło na najprostsze kruche ciacho i był to wybór doskonały.


Zjedzone kawałek po kawałku, ... było cudne! Polecam!!! 





Składniki:
  • 180 g mąki: 100 g żytniej typ 720, 80 g jaglanej pełnoziarnistej (można użyć zwykłej pszennej w tej samej ilości)
  • 120 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 60 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 350 -400 g śliwek węgierek

Przygotowanie:
  • do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól
  • masło pokroić na kawałeczki, dodać do miski, dodać żołtka, szybko zagnieść ciasto
  • uformować w kulkę i wstawić na godzinę do lodówki
  • śliwki umyć, wydrylować
  • ciasto podzielić na 2 części, mniejszą i większą
  • większą wyłożyć na spód, kawałek po kawałku
  • poukładać śliwki skórką do dołu
  • resztę ciasta rozwałkować i ułożyć kratkę
  • piec w 175 stopniach 35-40 minut
  • tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem



Smacznego;)

34 komentarze:

  1. Uwielbiam Twój blog - ciasto wygladą obłednie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, to dla mnie wspaniały komentarz;)) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. pyszna ,zdrowa ,wygląda super ! mniam ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Jest-była pyszna i szybciutko się ją robi, polecam!

      Usuń
  3. O, świetnie! Jaglane-razowe to chyba samo zdrowie. :) Na pewno smakuje przepysznie. Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdzie mozna kupić mąką jaglaną? Nie spotkałam jej nigdzie dotąd..... Pomysł na ciacho fantastyczny! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mąki kupuję w młynie i mam tam bardzo duży wybór. Jest jasna i razowa, są orkiszowe, gryczane, sojowe, owsiane, ryżowe, żytnie... i wiele innych;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Ja tam mam zamiar w młynku od kawy kaszę zmielić i też będzie dobrze...

      Usuń
  5. uwielbiam tutaj do ciebie wpaść na coś dobrego i przy tym zdrowego:) jestem pod wrażeniem pomysłowości:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi Antenko, rozgość się proszę i poczęstuj;) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Pięknie wygląda i pyszne połączenie !!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super zdrowe i fajnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, zawsze troszkę zdrowsze niż z pszennej i pomyśleć, że rok temu nie miałam pojęcia o inych mąkach;)

      Usuń
  8. Pięknie wygląda, a ja uwielbiam wszystko, co z węgierkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. podoba mi sie ksztalt tak koronka super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ciacho z minionej epoki... Dziękuję i Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Fajny pomysł! Ciasto wygląda bardzo apetycznie :]

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobrze że nie mam tych składników w spiżarce, bo ciasto natychmiast zostałoby zrobione i skonsumowane a to na pewno nie posłużyło by mojej figurze o tej porze ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny przepis! Ciasto wygląda apetycznie :]

    OdpowiedzUsuń
  13. Cisto wygląda cudnie, ten kształt i wspaniale dobrana patera! Mam jaglaną mąkę i chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ewuś ale fajne połączenie mak,muszę kupić jaglana bo zeżrę laptopa tak apetycznie wygląda ta tarta:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...