logo

sobota, 9 marca 2013

Krówkowe serniczki na zimno

Te serniczki powstały, bo został mi ser po ostatnim wypieku, krem krówkowy , który po cichu był wyjadany łyżeczką przez mojego M. i czereśnie z tonką i rumem, dosłownie 3 pełne łyżeczki, które przestawiałam z jednego kąta lodówki w drugi. O 3 pływających sobie w zalewie imbirowej rajskich jabłuszkach nie wspomnę;)


Przy okazji miałam okazję przećwiczyć dekoracje z czekolady, których nauczyłam się ostatnio na warsztatach, niby nic, takie proste, a ja nie miałam pojęcia wcześniej, że wystarczy podgrzać, rozsmarować na papierze, posypać czym się tylko chce i schłodzić.
Ot, cała filozofia a można stworzyć piękne czekoladowe ozdoby.


Jeśli chcecie zrobić te serniczki z masą krówkową, to proponuję ją wcześniej podgrzać, wystarczy puszkę włożyć do naczynia z gorącą wodą na 15-20 minut. Wtedy bez problemu w takiej bardziej płynnej konsystencji połączy się z serem. Ja użyłam kremu krówkowego, który jak sama nazwa wskazuje ma postać kremu i idelanie się łączy.





Składniki na 3 serniczki:

  • około 350 g sera (wiaderkowego) 
  • około 4-5 łyżek kremu krówkowego
  • 1 pełna łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:
  • żelatynę wsypać do miseczki, zalać 1 łyżeczką zimnej wody, wymieszać, odstawić
  • do misy miksera przełożyć ser i zacząć miksować na małych obrotach, dodając po 1 łyżce kremu, musimy uzyskać gładką masę
  • żelatynę zalewamy 1 łyżką gorącej wody i mieszamy aż sie rozpuści
  • pomału po  łyżeczce dodajemy do miksującej się masy serowo-krówkowej
  • do kieliszków  - pucharków wkładamy po 1 łyżeczce czereśni bądź innych owoców - na to wykładamy masę serową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do stężenia
  • ja dodałam jeszcze po 3 owoce mrożonych czereśni i zrobiłam ozdobę z czekolady - opisane we wstępie, a także zrobiłam rant z cukru


Smacznego;)

48 komentarzy:

  1. Jak pięknie wygląda :) Na weekendowy deser idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe są te serniczki Ewciu. Chętnie zjadłabym choć łyżeczkę :).
    A te ozdoby mnie także przypadły do gustu i na pewno pomysł wykorzystam, bo pięknie to wygląda i łatwo się robi. :)
    Cieszę się,że dowiedziałam się na warsztatach takich fajnych rzeczy:)
    Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, te ozdoby przypadły mi bardzo do gustu, są tak proste w zrobieniu a tak efektowne;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Kusicielka :) Porywam przez ekran pucharek jeden :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki ten deser jest uroczy!
    a to wszystko ze składników, które znalazłaś szafce! super;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co tu dużo pisać...Coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo efektowny deser! Śliczne dekoracje z czekolady. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będe musiała częściej je wykorzystywać, bo robi się je chwilkę a efekt, jak widać;)

      Usuń
  7. uwielbiam takie deserki z resztek :) zawsze można wymyślić coś niesamowitego !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie najczęściej powstają najlepsze z takich "resztek" Pozdrawiam!

      Usuń
  8. WOW ale cudnie sie prezentuja!:) Musza byc super smaczne!!!:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudności ...i zobacz ile rzeczy się nie zmarnowało dzięki tym serniczkom:) buziolek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie,a mina męża, że się napracowałam przy nich...bezcenna;)

      Usuń
  10. Ojej, jakie śliczne pyszności-rozkoszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A to dopiero ciekawy deser:) musiał być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  12. O Boże. Zjadłabym chyba ze 4 na raz..:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To muszę je powtórzyć i teraz zrobić specjalnie,a nie dlatego, że coś mi zostało;)

      Usuń
  13. Kusisz ogromnie! Sama pewnie byłabym w stanie zjeść wszystkie trzy porcje... Pycha!
    A dekoracje prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się powstrzymywałam i co chwilę podziwiałam jak stały w lodówce;) Skusiłam się tylko na pare łyżeczek, żeby spróbować;) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...