logo

czwartek, 26 kwietnia 2012

Sernik herbaciany w kruchym cieście

Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie sernik na mleku, który często robiła moja Mama, taki na kruchym spodzie, stwierdziłam, że wykleje nim całą tortownicę.
Praktycznie zmieniłam cały Jej przepis trzymając się jedynie tej samej ilości mleka i sera, reszta składników to moja improwizacja.
Do tego wszystkiego trwa konkurs na dania z herbatą Irving w roli głównej, stąd pomysł na ciasto, które do wczoraj nie miałam pojęcia jak wyjdzie, czy wszystko dobrze ze sobą będzie współgrało ...

Udało się, ja jestem bardzo zadowolona, moim panowie też, trzy sąsiadki, dwóch sąsiadów;)
Nie zgadli, że ten dominujący smak to z herbaty pochodzi, mówili, że każdy kęs dawał do myślenia, że jest tajemniczne, eleganckie i pyszne i chętnie się piszą na moje kolejne eksperymenty, mąż natomiast stwierdził, że mam go dopisać do listy ulubionych serników.


Przepis dodaję do konkursu  "Z herbatą Irving w roli głównej"





Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
  • 100 g zimnego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

  • 0,5 kg sera na serniki - użyłam Presidenta z wiaderka
  • 1,5 szklanki mleka 
  • 4 torebki herbaty Irving tea cocktails Wild strawberries with a hint of Vanilla
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru pudru



Przygotowanie:
  • do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wymieszać
  • wkroić zimne masło - ja poprostu kroję nożem na malutkie kawałeczki, dokładnie wymieszać w misce z suchymi produktami
  • dodać jajko, szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę i włożyć na godzinę do lodówki
  • przygotować formę, delikatnie wysmarować tłuszczem - ja smarowałam masłem
  • mleko zagotować, wsypać do niego herbatę - rozerwać torebeczki i wysypać całą zawartość - gotować na małym ogniu 5-7 minut, zestawić z ognia do wstygnięcia
  • przelać mleko przez sitko, takie bardzo drobne, żeby usunąć herbatę 
  • masło utrzeć z cukrem i żółtkami na gładką masę, zmniejszyć obroty na średnie
  • na przemian dodawać ser i ostudzone herbaciane mleko
  • na sam koniec dodać budyń, piekarnik nagrzać do 170 stopni
  • przygotowaną formę wykleić ciastem razem z brzegami, posypać kakao, równo rozprowadzić - używam do tego typu zabiegów pędzelka, którym smaruję jajko na drożdżówce
  • wylać do środka naszą serowo-mleczno-herbacianą masę - będzie płynna, taka ma być
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60-70 minut
  • po minionym czasie zostawić sernik w piekarniku na 10 miut, wyjąć, zostawić do całkowitego wystygnięcia, następnie wstawić na całą noc do lodówki
  • na drugi dzień przygotować polewę z 1 szklanki jogurtu greckiego i 1 łyżki cukru pudru, dokładnie to wymieszać, żeby było bez grudek, wylać na nasz sernik i wstawić na kolejne 2-3 godziny do lodówki
  • tuż przed podaniem udekorować truskawkami







Smacznego;)

44 komentarze:

  1. Ewa to niebo w gębie ten sernik! No pięknie to wymyśliłaś dodając herbaty już sobie wyobrażam smak tego sernika.Następny robię wg. przepisu Twojego i oczywiście Mamy bo jeszcze nigdy nie robiłam sernika z dodatkiem mleka a już nie wspomnę o herbacie:)Żałuję że nie jestem Twoją sąsiadką !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję!

      Przepis od Mamy został przerobiony całkowicie, tylko proporcja sera do mleka została, hahha;) Już Jej o tym wczoraj mówiłam przez telefon, zdziwiła się, słysząc, że ugotowałam herbatę w mleku;)

      Oryginalny sernik na mleku zrobię na weekend majowy, a ten mój przepis polecam, bo jest naprawdę pyszny!

      Usuń
  2. Ale prezencja:) uwielbiam sernik, a taki to już mistrzostwo świata.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał, jaki śliczny wzór tego spodu wyszedł;-))
    Ja tez lubię eksperymentować;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eksperyment udany, kolejna sąsiadka zabiona zdjęciami przyszła i .... pożarła ze smakiem kolejny kawałek, zostały jeszcze dwa, jeden dla Żanetki, drugi dla mnie i koniec tego dobrego!

      Usuń
  5. Jaki piękny! Och serniczek to bym zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik nieprzeciętnej urody. Już chyba 5 razy ogladałam te zdjcia. Super apetycznie. Te pachnące truskawki..........narobilas mi apetytu :)
    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! I zachęcam do zrobienia, bo jest bardzo smaczny!

      Usuń
  7. Niesamowicie interesujący przepis, a sam sernik wygląda nieziemsko pysznie :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam, myślałam i wymyśliłam;) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Powiem Ci, że obłędnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale, sądząc po składnikach tak też smakuje! Piękny!

    Joanna

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis ciekawy, a serniczek bardzo piękny i przepysznie wygląda ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama byłam ciekawa co z tego będzie! Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Wspaniały :) Chętnie go przetestuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam z niecierpliwością na wrażenia!;)

      Usuń
  12. o wow coś wspaniałego, widok zapiera dech w piersiach a ręka wyciąga się sama aby sięgnąć po kawałek :)
    Zapraszam na mini rozdanie na moim facebookowym kanale https://www.facebook.com/photo.php?fbid=316038481798489&set=a.125950384140634.21290.123861534349519&type=1&theater

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi jest czytać takie pochwały. Pozdrawiam i już zaglądam!

      Usuń
  13. Pięknie wygląda, podoba mi się ta kreska kakao w nim, rzeczywiście wygląda niezwykle elegancko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taki bajer... jeśłi mogę to tak nazwać! Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  14. Ale ładnie wygląda! Jeszcze takiego nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda wspaniale! Ciekawa jestem jego smaku
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do zrobienia już w nowej kuchni;) Zaraz po bułeczkach;)

      Usuń
  16. Sernik na herbacie, na to bym nie wpadła. Gratuluję pomysłu:) Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Zostało po nim tylko wspomnienie, jutro kupuję ser na serniki i robię powtórkę, rodzinka się domaga!

      Usuń
  17. Odpowiedzi
    1. Gdyby nie konkurs, to bym nie stworzyła takiej sernikowej kombinacji;) Pozdrawiam!

      Usuń
  18. bardzo ciekawa propozycja sernikowa:) i jak ladnie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  19. z harbatą jeszcze nie robiłam sernika, chyba już czas:D.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda przepięknie :) I wcale nie opadł, a ja się zawsze tego obawiam w sernikach :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm, mi jeszcze nie opadł żaden sernik, a piekę je głównie na jednym rodzaju sera, może to od tego zależy... proszę się nie bać i upiec, a jak opadnie, trudno i tak będzie pyszny! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  21. Serniki uwielbiam ale o tym wiesz a ten Twój jest obłędny, same oczy jedzą.Pychota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś robię znowu, moi panowie się dopominają;) Kruche już się chłodzi w lodówce;)

      Usuń
  22. wygląda obłędnie!!! ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego upiekłam drugi, już wyjęty z piekarnika, ale do zjedzenia dopiero jutro;( Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...