logo

czwartek, 15 listopada 2012

Kawa, kahlua i tonka

Z samego rana zapraszam Was na pyszną kawę, sądzę jednak że sprawdzi się dopiero w weekend, bo z procentami, polecam, jest pyszna!




Kawa z likierem i tonką/ na 1 porcję
  • -30 ml kawowego likieru kahlua
  • -150 ml świeżo zaparzonej kawy - rozpuszczalna Jacobs Gronat Gold
  • -2 łyżki bitej śmietany
  • -2 szczypty świeżo startej tonki

Zaparzyć kawę w szklance, wlać kahluę, dodać cukier - 1 łyżeczka wystarczy, dodać 1 szczyptę tonki, dokładnie wymieszać.
Bardzo powoli nakładać łyżką bitą śmietanę - najlepiej taką świeżo ubitą 36%)
Zetrzeć ziarenko tonki.
Nie mieszać, tylko pić kawę razem ze śmietanką.

Smacznego;)

26 komentarzy:

  1. WOW! Piękna szklanka.

    A powiedz mi, gdzie można kupić tonkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję;) Tą szklankę pożyczyła mi sąsiadka, specjalnie do tego zdjęcia;)

      A jeśli chodzi o tonkę, to można ją kupić chociażby tutaj;)
      http://www.lamondefoods.pl/search?st_search%5Bsearch%5D=tonka&st_search%5Band_search%5D=&st_search%5Bdetail%5D=

      Pozdrawiam;)

      Usuń
  2. Piękne zdjęcie skojarzyło mi się z królewną Śnieżką :)
    Muszę wreszcie zamówić tonkę- nigdy jej nie próbowałam, jak smakuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję;)

      Etniczność tonki to region Orinoko, Gujana, Wenezuela. Mistyczny, hipnotyzujący aromat oscylujący między gorzkim migdałem, miodem i wanilią. Muśnięcie goździka? Egzotyczny aromat tytoniu, a może wybornego rumu?

      Zastosowanie:
      używana w mikroskopijnych ilościach do ciast – na etapie zagniatanej masy, deserów na bazie kokosu, orzechów włoskich lub maku
      sprawdza się wszędzie, gdzie standardowym dodatkiem jest wanilia lub gorzki migdał – a gdzie poszukuje się bardziej ciekawej nuty. Crème brûlée
      intrygująca w połączeniu z foie gras, inną smażoną wątrobą, cielęciną, z daniami rybnymi lub owocami morza – np. krewetkami słodkowodnymi
      wystarczy jedynie szczypta. Potrawy można przyprawiać trąc produkt bezpośrednio na mini-tarce. Alternatywnie: 1-2 sztuki tonki podgrzej w płynie przed jego dodaniem do przygotowywanej potrawy. Inną metodą jest pozostawienie 1-2 sztuk tonki w lekkim rumie, a następnie użycie alkoholu do aromatyzowania potrawy (źródło)

      Usuń
    2. Nie nie nie królewna Śnieżka tylko Fantagiro kiedyś leciał taki serial - baśniowy na tvp2 i była tam taka zła królowa :) Pewnie przez tą szklankę hehe

      Usuń
    3. och Kasiu, co ja z Tobą mam;) Zła królowa;)) Niech będzie;)

      Usuń
  3. Genialne zdjęcie, a fanką ziaren tonka jestem juz od dłuzszego czasu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, starałam się;) A w tonce jestem... zakochana;)

      Usuń
  4. Piękne zdjęcie, a szklanka naprawdę niezwykła. Muszę kiedyś wypróbować tonkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję;) Też mi się bardzo podoba;) A tonkę polecam, jest cudna!

      Usuń
  5. to zdjęcie i ta piękna szklanka mnie zauroczyły, a tonka bardzo intryguje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale mi miło, że zdjęcia się tak podoba, starałam się;)

      Usuń
  6. Szklanka jak mojego ojca, chyba mu zabiorę. To ja poproszę taką kawusię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. a po takie kawie to można auto prowadzić?:))

    OdpowiedzUsuń
  8. szklanka taka, że prawie wszystko jedno co w niej pływa :) ale to co pływa u Ciebie jest wspaniale! piłam kiedyś podobna kawkę, mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem tak mało potrzeba do dobrego zdjęcia prawda?;) Dziękuję!

      Usuń
  9. ojej - a z takiego "stakana" to pijalo sie herbate w radzieckich pociagach! ach ... wspomnienia

    OdpowiedzUsuń
  10. Kawy często nie piję, ale na taką wersję chętnie bym się skusiła;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale klasyka. Wspinały smak, kolory, intensywność smaków ; ) Oh : )

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie próbowałam tonki, a szczerze mnie fascynuje, bo dużo o niej czytałam na różnych blogach :)
    Kawa wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...