logo

środa, 11 grudnia 2013

Sałatka jarzynowa - najlepsza!


 Wiem, że ile domów tyle przepisów na sałatkę jarzynową i że w każdy z Was, ma swój najlepszy!
Ale ten, jest moim najlepszym przepisem - dobierałam proporcje, dodawałam, odejmowałam, zamieniałam składniki i ...ciągle mi "coś" w niej nie pasowało, aż ktoregoś dnia...
... o tym za chwilę ;)

W moim domu rodzinnym sałatka była koniecznie na każdej imprezie, moi braci zjadali ją z ketchupem, czego nigdy nie moglam zrozumieć ;(

Sekretem mojej sałatki jest - śladowa ilość ogórka kiszonego, brak kukurydzy - bo jestem na nią uczulona i brak jabłka oraz cebuli.
A cudownym odkryciem, które spowodowało, że smakuje idelanie jest dodanie pasternaka, w którym jestem zakochana, w tym sezonie szczególnie za jego słodki a jednak z nutą ostrości smak i sposób w jaki przygotowuję warzywa do jej przygotowania:

MOJA SAŁATKA JARZYNOWA POWSTAJE Z PIECZONYCH WARZYW!!!




Ci z Was, którzy kiedykolwiek przygotowywali zupy krem z pieczonych warzyw dobrze wiedzą, że smak takich warzyw jest zupełnie inny niż gotowanych: intensywny, esencjonalny, wszystko co warzywają mają w sobie pysznego nie wylewamy razem z wodą, zostaje to w warzywach.
Taką sałatkę wystarczy doprawić już pod swoje kubki smakowe - świeżo zmielona sól, świeżo zmielony pieprz, musztarda, majonez.... i gotowe!

Składniki na dość sporą miskę - która u mnie znika w ciągu... kilku godzin! Jedzą aż się skończy ;)


Składniki:
  • 5 dużych marchewek
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 duży pasternak
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 6 jajek
  • 1,5 puszki zielonego groszku - około 300-330 g już odcedzonego z zalewy groszku
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 -5 łyżek majonezu - takich kopiastych
  • 2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • świeżo zmielona sól świeżo zielony pieprz

Przygotowanie:
  • warzywa dokładnie myjemy, jak trzeba szorujemy - muszą być bardzo czyste
  • układamy na blasze wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na około 30-40 minut, w połowie czasu odwracamy na drugą stronę i już sprawdzamy jak sie upiekły
  • zostawiamy do wystudzenia, w międzyczasie gotujemy jajka na twardo
  • ogórki obieram ze skórki, kroję w drobniutką kosteczkę
  • ostudzone warzywa tak samo - obieram, kroję w drobniutką kosteczkę
  • do dużej miski daję obrane i pokrojone w drobniutką kosteczkę jajka, odcedzony groszek, warzywa
  • dodaję musztardę, majonez, dodaję sól i pieprz wedle uznania
  • dokładnie ze sobą łączę,, delikatnie mieszając
  • sałatkę najlepiej schłodzić przed podanierm około 1 godziny w lodówce

Smacznego ;)

9 komentarzy:

  1. W mojej sałatce cebula, jabłko i ogórek jest, ale pomysł z pieczeniem warzyw uważam za doskonały! Muszę wypróbować Twoją wersję. Aż mnie ciekawość zżera. Kocham pieczone warzywa.
    Ściskam Ilona

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli przed świętami nie ma sie co robić to można się pobawić w pieczenie warzyw, bo u mnie piekarnik zajęty non stop. . Masz rację, każdy ma swój ulubiony smak tej sałatki. U mnie ogórek jest zawsze (nie znam innej wersji), ale jabłka (odpowiedni gatunek) i cebula muszą być, bo to uwieńcza całą kompozycje smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. No to mnie zaskoczylas! Ale jestem ciekawska i wte święta zamiast tradycyjnej będzie wersja pieczona ;-) tylko skąd pasternak hmmm?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pasternak, ciekawe, ale chętnie wypróbuję, tutaj tego od groma i trochę, bo się normalnie je z haggisem :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie ani w domu rodzinnym ani sama robiąc nie dodawałam jabłka ani kukurydzy.
    Jak każdy mam swoją ulubioną opcję ale zainspirowałaś mnie i zrobię taką z pieczonych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  6. klasyczny klasyk! i chyba najlepszy na świecie i chyba nie ma osoby która jej nie zna bądź nie lubi. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też w tym roku postanowiłam upiec warzywa, piątka!
    W mojej sałatce jest jabłko, ale reszta taka jak u Ciebie - tyle, że zamiast pasternaka seler. A może zrobię podmianę, na próbę, skoro polecasz :) kukurydza to się w ogóle nie godzi, jak dla mnie ;) nie jestem uczulona, a nie dodałabym jej nawet jakby mi zapłacili!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo dobry sposób na smaczną sałatkę jarzynową :) nie dziwię się że szybko znika, sama bym pojadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja daję ogórek konserwowy i jest pyszna ma specyficzny smak i do tego majonez tylko helmans babuni rewelacja

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...