logo

niedziela, 8 grudnia 2013

Gołąbki z wołowiny i kaszy jęczmiennej


Jedliście już gołąbki z kaszą jęczmienną ?
Bo to był nasz "pierwszy raz" :) 
M. zjadł, choć nie podzielał mojego zachwytu, woli z ryżem, tradycyjne, z sosem pomidorowym.
Ja wiem, że jeszcze się na nie skuszę bo warto, szczególnie z sosem na bazie własnoręcznie zebranych i ususzonych podgrzybków.





Składniki:
  • sparzone liście kapusty, najlepiej włoskiej
  • 0,5 kg mielonej wołowiny (u mnie zmielone wołowe gulaszowe)
  • 200 g suchej kaszy jęczmiennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielona sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki łagodnej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3-4 łyżki masła klarowanego

  • 250 ml śmietany 30%
  • garść suszonych grzybów - dałam podgrzybki
  • natka pietruszki

Przygotowanie:
  • z liści kapusty powycinać a dokładniej zrównać "kłąby" - rdzeń liścia, bo nie wiem jak inaczej to nazwać
  • na rozgrzanej oliwie zeszklić przez około 0,5 minuty czosnek, ktory wcześniej kroimy na bardzo drobniutką kosteczkę, wystudzić
  • do miski wsypać dokładnie opłukaną w zimnej wodzie kaszę, dodać mielone mięso, podsmażony czosnek, sól, pieprz, paprykę, cayenne i dokładnie ze sobą połączyć
  • rozłożyć liść kapusty, ułożyć odpowiednią ilość farszu i dokładnie zwinąć, tworząc "gołąbki" i tak do samego końca aż skończy nam się farsz
  • rozgrzać masło na dużej patelni, obsmażyć na złoto każdego gołąbka z obu stron i zlepieniem do dołu ukladać ciasno w dużym garnku, żeby maksymalnie były 2 warstwy
  • podlać śmietaną, rozkruszyć suszone podgrzybki, przykryć i dusić na średnim ogniu około godziny
  • w razie małej ilości sosu, dolać maksymalnie 0,5 szklanki wody 
  • tuż przed podaniem posypać natką pietruszki 


Smacznego ;)


2 komentarze:

  1. Cóż za pyszne gołabki Ewciu! Śliczne zdjęcia, bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...