logo

niedziela, 1 czerwca 2014

Konfitura morelowo-różana

Morelowe, różane - love ;)


Moja różana obsesja trwa, na dniach pokażę Wam kilka cudnie pachnących przepisów.
Dziś zapraszam na elegancką konfiturę, którą będę przekładać torty czy ozdabiać serniki, którą postawię na stół gdy upiekę królika lub przygotuję naleśniki.
Którą w końcu będę wyjadać łyżeczką, gdy ... nikt nie będzie patrzył ;)


Różane smaki uwielbia się od pierwszej łyżeczki - ja w nich zakochana jestem od ubiegłego sezonu.
Już w tym przepisie użyłam swojej wody różanej, ale przepis podam Wam dopiero jak zrobię jej sesję zdjęciową - przepis prosty a produkt - doskonały.




Składniki:
  • 0,5 kg dojrzałych, miękkich moreli
  • 100 ml wody różanej
  • cukier - około 150 g -200g - w zależności od tego jak słodkie przetwory lubimy
  • sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
  • morele dokładnie umyć, pozbawić pestek, pokroić na ósemki, wrzucić do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, wymieszać i na średnim ogniu "dusić" aż morele zaczną się rozpadać - około 15-20 minut
  • po tym czasie dodać wodę różaną i gotować aż konfitura nabierze odpowiedniej gęstości
  • gorącą nakładać do słoików, zakręcić i odstawić do wystygnięcia


Smacznego ;)

4 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia! Bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest cudowna! Obłędny kolor, a smak na pewno boski. Po prostu.
    Ściskam Ewuś :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak różany to też moja obsesja, spróbowałam dodawać konfiturę do wszystkiego, i ze wszystkim smakuje, Wczoraj ukręciłam lody z poziomkami, konf. różaną, nalewką dereniowąi wanilią...pycha! Cieszę się, że dzielimy uwielbienie :-)
    Ewuś, a gdzie kupujesz wodę?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...