logo

czwartek, 5 czerwca 2014

Pomarańczowe podudzia z grilla

Pierwszy tydzień czerwca mija jak szalony.
Czas pędzi z potrójną szybkością - ja zaganiana w pracy, nie mam czasu na gotowanie... :(
Te szaszłyki powstały z miesiąc temu i dopiero dziś mam czas - dosłownie chwilkę na ich publikację.
Na szczęście sezon grillowy dopiero przed nami i Wami, więc zdążycie je przygotować, polecam, są pyszne, soczyste i aromatyczne!




Składniki:
  • 6 wytrybowanych podudzi z kurczaka
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • 1 cała pomarańcza
  • świeży tymianek
  • świeżo zmielona sól morska
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
  • mięso umyć, osuszyć, ponacinać skórę
  • natrzeć solą, posmarować każdy oliwą, odstawić na około 2-3 godziny do lodówki
  • po tym czasie dodać sok z pomarańczy, świeże gałązki tymianku i odstawić pod przykryciem na całą noc do lodówki
  • pomarańczę umyć i pokroić na cząstki - razem ze skórą
  • po tym czasie każde podudzie położyć na gorący ruszt i grillować z każdej strony, szczególnie ze strony skóry, ma być chrupiąca i porządnie przypieczona
  • przekroić na pół - mamy wtedy okazję sprawdzić czy jest ju upieczone idealnie i przełożyć z cząstką pomarańcza: mięso-pomarańcz-mięso
  • podawać gorące, doskonałe z wiosenną sałatą z nowalijek, z czosnkową bagietką czy do obiadu z ryżem


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...