logo

wtorek, 30 września 2014

Udziec z indyka marynowany w musztardzie na sosie paprykowo-śliwkowy

Ostatni dzień urlopu, ostatni dzień września, ... wolna chwila, żeby dodać kolejny post.
Gdybym tylko mogła, to jeszcze z tydzień bym sobie przedłużyła to wolne, wyjechała sama na kilka dni, z dala od ludzi, od zgiełku, tylko ja, słonce, dzień, który nigdy by się nie kończył i brak poczucia czasu... wiem, że jeszcze w tym roku muszę podładowac baterie, tak na full-a, bo choć ponad tydzień byliśmy poza domem, to nie udało mi się odpocząć.

Wiem, wiem, znowu zanudzam, a tu takie pyszności na Was czekają, więc  już nie marudzę, tylko przechodzę do przepisu. 
Moje pierwsze podejście do udźca z indyka, mięsa, które pysznie nas zachwyciło, mięsa, do którego bardzo szybko wrócę. Jest soczyste, miękkie, idealnie pochłania smaki marynaty. Polecam!







Składniki:
  • udziec z indyka bez kości - około 500-600 g
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka wędzonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej


  • 1 czerwona papryka
  • 5 śliwek węgierek
  • prażone orzechy ziemne


Przygotowanie:
  • mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i ewentualnych skrawków tłuszczu
  • w naczyniu wymieszać musztardę, paprykę, oliwę, miód i sól, namoczyć w marynacie mięso i odstawić do lodówki na całą noc
  • następnego dnia wykładamy mięso na duży kawałek folii spożywczej i zwijamy jak  roladę, mocno skręcamy brzegi, tworząc równy wałeczek, obwiązujemy sznurkami z obu stron i wrzucamy do garnka z zimną wodą
  • gotujemy pod przykryciem około 1 godziny, wyciągamy z wody, odstawiamy do przestygnięcia
  • w tym czasie pieczemy paprykę w piekarniku - obieramy i kroimy na cząstki, delikatnie smarujemy oliwą i pieczemy około 20-30 minut w 190 stopniach, na ostatnie 10 minut dodajemy śliwki
  • z papryki ściągamy skórę, dodajemy śliwki, szczyptę soli, szczyptę cukru, miksujemy, powstanie dość gęsty sos - można dodać lyżeczkę gorącej wody jak za gęsty
  • ostudzony udziec kroimy w plastry, na spód talerza wykładamy nasz sos, układamy mięso i dekorujemy prażonymi orzechami

Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Pyszności przygotowałaś. Zresztą jak zawsze.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować! :)

    Zapraszam również do siebie: http://scritto-con-la-pasta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...