logo

niedziela, 5 października 2014

Konfitura jeżynowo-lawendowa

Czas płynie jak szalony, minuta za minutą, godzina za godziną, dzień za dniem, ...
Dziś już 5 października, a dopiero co się wrzesień skończył.
Piękna pogoda, ciepło słońca, które codziennie ogrzewa moją twarz, nie pozwalają mi uwierzyć, że to już jesień i choć dynia za dynią piętrzą się na balkonie, ja dalej w sferze letnich przetworów przebywam i dziś ostatnią jeżynową propozycję tego sezonu Wam przedstawiam!

Oto ona: konfitura jeżynowo-lawendowa!



Składniki:
  • 1 kg jeżyn
  • 400 g cukru trzcinowego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki kwiatków lawendy - świeżych  

Przygotowanie:
  • owoce dokładnie opłukać pod bieżącą wodą
  • przełożyć do garnka z grubym dnem, zasypać lawendą, wymieszać i odstawić na 1 godzinę
  • dodać cukier, sok z cytryny, wymieszać i na małym ogniu gotować do momentu jak całość zacznie nam pięknie gęstnieć  - około 1 godziny
  • gorące nakładamy do słoików, mocno zakręcamy, zostawiamy do wystygnięcia, wynosimy w ciemne miejsce


Smacznego :)

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...