logo

wtorek, 27 marca 2012

Babka czekoladowa - najlepsza!!!

Jest to najlepsza babka czekoladowa jaką jadłam, uwielbiana przez mojego synka, o mężu nie wspomnę;)




Mega czekoladowa, wilgotna, pochłaniana kęs za kęsem z wielką rozkoszą i w ciszy, jak ją smakuję nie myślę o niczym tylko podziwiam, delektuję się i jest mi cudnie;)



Przepis delikatnie zmodyfikowany przeze mnie pochodzi stąd, babka ta gości na naszym stole nie tylko na Wielkanoc, robi sie ją równie szybko jak szybko zjada, polecam!



Składniki:
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru ( w oryginalnym przepisie jest 3/4 szklanki)
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego - u mnie Danon  ( w oryginalnym przepisie jest 1 szklanka)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • pół szklanki dobrej jakości ciemnego kakao


Przygotowanie:
  • masło utrzeć mikserem do białości, dodać cukier, cały czas miksując
  • mąkę przesiać, dodać do niej proszek, sodę i kakao, wymieszać
  • do mała z cukrem wbijać po 1 jajku, zmiksować
  • dodawać do powstałej masy na przemian łyżkę mąki i łyżkę jogurtu - już na małych obrotach - tylko do połączenia się skladników
  • do wysmarowanej masłem i opsypanej kaszą manną formy przelać ciasto
  • piec w 150 stopniach około 50-60 minut, do suchego patyczka
  • wyjąć ciasto z piekarnika, zostawic na chwilę w formię do ostygnięcia 
  • w tym czasie przygotować polewę: 80 ml mleka 100 g deserowej czekolady, 25 g cukru, 25 g masła - zagotować mleko, dodać połamaną czekoladę, dokładnie rozpuścić, dodać cukier, masło - mieszać do uzyskania gladkiej, lśniącej polewy


  • wyjąć babkę na talerz, oblać polewą, zostawić do zastygnięcia



Smacznego;)

44 komentarze:

  1. Cudna :) Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jezioro z polewy w środku wygląda przeapetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego "utopiłam" w jej odbiciu bratki;)

      Usuń
  3. Kusząca! *___* a kiedy jeszcze jej wiodącym atutem jest wilgotność, to mogłabym brać w ciemno. :) Wciąż poszukuję swego ideału na wielkanoc, może właśnie ta? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam w takim razie do wypróbowania jeszcze przed Świętami;) Warto i czekam na relację jak smakowała;)

      Usuń
  4. Nie uwierzysz, ale wczoraj wieczorem upiekłam prawie identyczną. Różni się tym, że nie ma w niej masła, tylko olej i dodałam czekoladę w kawałkach dodatkowo, a że nie miałam ciemnej, dodałam białą i nawet ciekawie to wyszło, takie wilgotne, jaśniejsze plamy w środku. Będzie u mnie na blogu, jak przyjdzie na nią czas;-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna babka! Lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, jest fantastyczna!;) Pozdrawiam;)

      Usuń
  6. Uwielbiam mega czekoladowe ciasta. Odkryłam kilka wg Nigelli, Twoje też na takie wygląda. Ale pysznie się zrobiło z rana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najciekawsze jest to, że ona tak czekladowa jest dzięki dobremu kakao w dużej ilości i jogurtu, czeklada jest tylko w polewie;) Jest pyszna, zresztą jak ją upieczesz, to się przekonasz;)

      Usuń
  7. Coś dla mnie:) bardzo fajna ta babka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyśmienicie wyglada, piękna babka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobilas!!! Przepysznie wyglada :) poprosze ten kawalek w ksztalcie serca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam;) Już pakuję i wysyłam, poproszę tylko o adres;)

      Usuń
  10. Ale słodko się zrobiło:)mniamuśne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodko i czekoladowo;) i Świątecznie;)

      Usuń
  11. czy pieczenie obywa się w temperaturze 15 stopni??? czy to jakiś "czeski błąd"?? :)...babka wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój błąd, dzięki za info;) I czy mogę prosić o podpisanie się imieniem - bo nie fajnie się odpisuje do Anonimowego;( Pozdrawiam

      Usuń
    2. oj przepraszam. pierwszy raz weszłam na tego bloga i nie opanowałam jeszcze zasad a zainteresował mnie bardzo ten przepis.
      Mam na imię Dagmara.
      Czyli babkę czekoladową piecze się w 150 stopniach???
      pozdrawiam

      Usuń
    3. Miło mi;) Tak, w 150 stpnaich, już poprawiłam;) W oryginalnym przepisie jest też więcej cukru bo 3/4 szklanki, ja dałam 1/2 i ja dałam jogurt naturalny, a w przepisie jest grecki, który ma więcej tluszczu, jednak tak jak ja to zastosowałam jest wystarczające i efekt pyszny;)

      Usuń
  12. dzięki za dodatkowe info... na 100% wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na wyniki i czy smakowała;)

      Usuń
  13. To co czekoladowe, biorę w ciemno :) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  14. wrociłam pozno z pracy. Chleb rosnie. Zaglądam na bloga i dziękuje sobie że nie kupiłam więcej mąki :) baba z serii moich ulubionych a do tego ładnie „ujęta”.ale przyjdzie ma nią czas:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anuszka - ja chętnie pomogę i mąkę pożyczę;)))

      Usuń
  15. czekolada babeczka, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była pyszna, ostatni kawalek właśnie zostaje pochłaniany przez mojego M.:)

      Usuń
  16. Naprawdę najlepsza!
    Zrobiłam, ręczę głową, że o lepszą trudno!
    A zdjęcia są cudne po prostu - chylę czoła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Są takie dni, kiedy ze zdjęć jestm zadowolona, wtedy taki był! Pozdrawiam!

      Usuń
  17. Mam pytanko - mogę zrobić tę babkę w "keksówce"? Nie ma formy na babę, a chciałam dziś upiec... mąż mi wierci dziurę w brzuchu... ;) Będę wdzięczna za szybka odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może być w keksówce;) Jeśłi to taka tradycyjna to może wyjść troszkę niskie, ale smaku to nie zmienia więc....Smacznego;)

      Usuń
  18. Jest pyszna, nie wymaga praktycznie zadnego nakladu pracy i mozna ja zrobic z produktow dostepnych w lodowce. Super!

    OdpowiedzUsuń
  19. A czy może być margaryna zamiast masła monika

    OdpowiedzUsuń
  20. A czy może być margaryna zamiast masła monika

    OdpowiedzUsuń
  21. A czy może być margaryna zamiast masła monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margaryna ma inną konsystencję, jest bardziej miękka i inny smak... da się zrobić z jej udziałem, ale polecałabym jednak masło;) Pozdrawiam Świątecznie!

      Usuń
  22. Ta babka to "potwór" ;) Uwielbiam czekoladowe ciasta, ale takie czekoladowe-czekoladowe, pysznie puszyste i w ogóle mniam i ta babka taka właśnie jest!!!! Upiekłam ją pewnego dnia na poprawę nastroju ot tak na szybkiego i gorąco polecam, bo nastrój poprawia ;)
    Ps. jeśli jesteście na diecie to poprawi humor na krótko ;) Później mogą być wyrzuty :)))

    OdpowiedzUsuń
  23. czy z polowy tych skladnikow uda się babka w malej keksówce (20x12x8)?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...