logo

wtorek, 21 października 2014

Golonka pieczona

Uwierzycie, że pierwszy raz przygotowywałam golonki wieprzowe?
Nie peklowałam, nie marynowałam, odrazu przeszłam do sedna - do pieczenia.
Fakt, nie jest różowa w środku od peklosoli - ale jest mięciutka, soczysta, aromatyczna.
Iskierka zjadł połowę z wielkiem apetytem i powiedział, że na jutro też poprosi :)
Koniecznie do powtórzenia!




Składniki:
  • 200 ml sosu sojowego
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 15 goździków
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • ziarna z kopru anyżowego - około 1 łyżeczki
  • pieprz czarny grubo mielony - 2-3 łyżki
  • 10 ząbków czosnku    
  • 2 golonki tylne wieprzowe o wadze około 1 kg/sztukę

Przygotowanie:
  • wszystkie składniki oprócz czosnku i pieprzu umieszczamy w garnku, zagotowujemy, studzimy
  • golonki myjemy, osuszamy, "opalamy" ewentualne włoski
  • czosnek obieramy, rozgniatamy, mieszamy z pieprzem nacieramy golonki z każdej strony
  • umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy ostudzoną miksturą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 120 stopni
  • pieczemy około 4-5 godzin pod przykryciem, co godzinę obracając mięso, aby było zanurzone w zalewie
  • na ostatnie 10- minut odkrywamy, żeby zarumienić golonki
  • serwujemy w towarzystwie ulubionej musztardy



Smacznego :)

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...