Składniki na 12 muffinek:
- 80 ml oleju
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 25o g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 200 g czekolady,100 g mlecznej, 100 g gorzkiej - drobno pokroić
- łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Przygotować 2 miski i w 1 wymieszać suche składniki, w 2 mokre.
- Przelać mokre do suchych, dokładnie wymieszać i nakładać do formy wypełnionej papilotkami.
- Piec około 20 minut w 200 stopniach
Ze względu na swojego synka jak i na dzisiejszy charakter muffinek - udekorowałam je polewą czekoladową, różowymi drażami, kolorową posypką i sercami w złotym i różowym kolorze.
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 50 g czekolady - deserowa, mleczna, jaką mamy pod ręką
- 2 łyżki masła
Umieszczamy czekoladę i masło w rondelku, który ustawiamy nad garnkiem z gorącą wodą. czekamy aż masło i czekolada się rozpuszczą i utworzą piękną, gładką i lśniącą polewę - jest to mój najlepszy sprawdzony przepis na polewę czekoladową - pięknie błyszczy, rozsmarowuje się, zastyga i oczywiście smakuje - przepis pochodzi od Dorotus, który był przy cieście z cukini, które upiekę już za tydzień.
były tak pyszne:)dzięki i smakowały tak cudnie jak pięknie wyglądały:)
OdpowiedzUsuńKupiłam papilotki-będą mufinki:)
OdpowiedzUsuńMrau...:) U mnie modyfikacja przy drugim podejściu i zamiast czekolady w środku wiśnie z domowej nalewki!!!! Obłęd!!!
OdpowiedzUsuń