Klopsiki drobiowe:
delikatne, mięciutki, pyszne.
delikatne, mięciutki, pyszne.
Tak naprawdę, to chciałam wybróbować nowy przepis z KwestiiSmaku na Szwedzkie klopsiki, ale jak to już ze mną bywa, zainspirowana zmieniłam "co nie co" i wyszło pysznie.
Składniki na około 25 sztuk klopsików:
- szklanka rozdrobnionego chleba orkiszowego
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 0,5 l bulionu z drobiu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany kremowej 30% lub w lżejszej wersji 18%
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki garam masala lub mieszanki: goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka
Przygotowanie:
- Przygotować dużą miskę, wymieszać okruchy chleba z 1/3 bulionu
- Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulkę, dodać do chleba, wymieszać.
- Dodać mięso, przyprawy i wszystko ze sobą dokładnie połączyć.
- Na patelni rozpuścić połowę z pozostałego masła i wilgotnymi dłońmi formować klopsiki.
- Smażyć z obu stron na brązowy kolor po 3-4 minuty z każdej strony, odkładać uzmażone na talerz i dodać resztę masła przed kolejną partią.
- Mąkę dokładnie wymieszać z 1/2 szklanki wody, dodać resztę bulionu i mieszając zagotować.
- Dodać usmażone klopsiki i pod przykryciem an małym ogniu gotowac jeszcze z 7-8 minut.
- Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i podawać z zemniaczkami w ulubionej formie, ryżem, makaronem.
Podobno takie zapachy rozchodziły się po okolicy, że Agata poczuła i pod pretekstem pomocy i zrobienia zdjęć - przyszła, zrobiła zdjęcia, zjadła i jeszcze na wynos dla Julki wzięła. Stąd mamy pierwsze zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńKlopsiki przepyszne;)palce lizać:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie klopsiki z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem... :)
OdpowiedzUsuńSekretem ich smaku jest głównie dodatek chleba orkiszowego, wcześniej namoczonego w bulionie i oczywiście garam masala.
OdpowiedzUsuń