logo

poniedziałek, 21 listopada 2011

A na śniadanie: Jajecznica

Najlepszą jajecznicę robił mój Tata, zawsze w sobotę i niedzielę podsmażał boczek, cebulkę, dusił to z przyprawami i na koniec dodawał około 30 jaj - prawie jak dla wojska, a to tylko dla naszej 7-ki.


Takiego smaku nie powtórzę, ale moja jajecznica choć tylko z jaj bez dodatków - smakuje wybornie.
Jedynie jak dla siebie samej robię to lubię dodać cherry pomidorki, cebulkę, czasem bekon i szczypiorek. Moje chłopaki za to lubią czystą, żółciótką, pachnącą masełkiem jajówkę:)



Składniki dla 3 osób:
  • 8 jaj (ja kupuję wiejskie, od gospodarza, to jest sukces jej smaku i zapachu)
  • 2 łyżki masła
  • sól morska świeżo zmielona
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony
  • płaska łyżeczka przyprawy do flaków Kamis (kupuję ją specjalnie i tylko i wyłącznie do jajecznicy, skład tej mieszanki idealnie wydobywa najlepsze smaki z jaj usmażonych na samym 82% masełku)
Przygotowanie:

  • na patelni na średnim ogniu rozpuszczać masło
  • wybić jaja do miski, delikatnie je rozmącić widelcem, dodać sól i przyprawę do falków
  • wylać na patelnię jeszcze w momencie, kiedy na patelni są kawałki nierozpuszczonego masła
  • na średnim ogniu co chwilę mieszając smażyć do momentu ścięcia bialek i żółtek tak, aby pozostała delikatnie mokra
  • po wyłożeniu na talerz dodać świeżo zmielony pieprz

Najlepsza z jasnym pieczywem i pomidorkami cherry, bądź poprostu chlebkiem z pomidorami.

3 komentarze:

  1. Bardzo mnie zainteresował dodatek przyprawy do flaków. To może być coś interesującego... Muszę spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest właśnie cały szkopuł i sekret jej smaku - skład tej przyprawy jest idealny do dań z jajek, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, to prawda. Jak wciągnę taką porcję to trzyma mnie do nocy :) Żyję tylko dzięki tej jajówce! :)) Całuski dla MroŻonki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...