logo

wtorek, 22 listopada 2011

Zrazy wołowe z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą

Jesienią i zimą moje chłopaki, głównie ten starszy uwielbiają wszelkiego rodzaju dania z wołowiny z dużą ilością sosiku i do kaszę gryczną:)



Składniki:



  • około 1,5 kg mięsa wołowego - zrazowego ( około 20 zrazów będzie z takiej porcji)
  • 3 duże cebule
  • 5 dużych ogórków kiszonych
  • boczek wędzony
  • musztarda sarepska
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeżo zmielona sól
  • grzyby suszone
  • olej do podsmażenia
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany do zup i sosów

Przygotowanie:

  • mięso dzielimy jak na kotlety i z obu stron rozbijamy na dość cienkie plastry
  • cebulę, ogórka i boczek kroimi w słupki - takie idealne do zawinięcia 
  • każdy plaster należy przyprawić solą, pieprzem i cienko posmarowac musztardą
  • na każdym kawałku wcześniej przygotowanego mięsa kładziemy ogorka, cebulę i boczek i zwijamy tworząc zwartego zraza
  • można je owinąć każde z osobna nicią,  ja korzystam z wykałaczek - dla mnie szybciej i wygodniej
  • na rozgrzany olej kładę porcję zrazów i obsmażam z każdej strony, następnie wykładam do żaroodpornego naczynia
  • gdy wszystkie zrazy obsmażone znajdują się już w naczyniu - dodaję na wierzch garść suszonych grzybów - własnoręcznie zebranych, podlewam wodą i w 180 stopniach duszę około 1,5 godziny




  • w międzyczasie gotuję kaszę gryczaną prażoną, taką w woreczkach
  • zrazy wyciągam z piekarnika, sos przelewam do mniejszego garnuszka, zaciągam mąką wymieszaną w 1/2 szklanki wody i na koniec dodaję śmietanę, zagotowuję i sosik gotowy.



Czerwona kapustka do tego obiadu, to już wytwór mojej Mamy, ja jakoś przegapiłam w tym roku porę na czerwoną kapustę i nie mam, ale nic straconego, razem zrobimy za rok:)

2 komentarze:

  1. Mniam!! Zraziki były przepyszne! Delikatne, idealnie mięciutkie, pełne smaku wędzonki, jesiennego lasu i kiszeniaków z ziołami. Mógłbym je pałaszować bez przerwy! Już nie mogę się doczekać powtórki!
    to ja, Twój mąż :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie, kolejna inspiracja z której muszę skorzystać :)) I moja ulubiona czerwona kapusta. Znowu zgłodniałam ;))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...