Składniki:
- około 1,5 kg mięsa wołowego - zrazowego ( około 20 zrazów będzie z takiej porcji)
- 3 duże cebule
- 5 dużych ogórków kiszonych
- boczek wędzony
- musztarda sarepska
- świeżo zmielony pieprz
- świeżo zmielona sól
- grzyby suszone
- olej do podsmażenia
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
Przygotowanie:
- mięso dzielimy jak na kotlety i z obu stron rozbijamy na dość cienkie plastry
- cebulę, ogórka i boczek kroimi w słupki - takie idealne do zawinięcia
- każdy plaster należy przyprawić solą, pieprzem i cienko posmarowac musztardą
- na każdym kawałku wcześniej przygotowanego mięsa kładziemy ogorka, cebulę i boczek i zwijamy tworząc zwartego zraza
- można je owinąć każde z osobna nicią, ja korzystam z wykałaczek - dla mnie szybciej i wygodniej
- na rozgrzany olej kładę porcję zrazów i obsmażam z każdej strony, następnie wykładam do żaroodpornego naczynia
- gdy wszystkie zrazy obsmażone znajdują się już w naczyniu - dodaję na wierzch garść suszonych grzybów - własnoręcznie zebranych, podlewam wodą i w 180 stopniach duszę około 1,5 godziny
- w międzyczasie gotuję kaszę gryczaną prażoną, taką w woreczkach
- zrazy wyciągam z piekarnika, sos przelewam do mniejszego garnuszka, zaciągam mąką wymieszaną w 1/2 szklanki wody i na koniec dodaję śmietanę, zagotowuję i sosik gotowy.
Czerwona kapustka do tego obiadu, to już wytwór mojej Mamy, ja jakoś przegapiłam w tym roku porę na czerwoną kapustę i nie mam, ale nic straconego, razem zrobimy za rok:)
Mniam!! Zraziki były przepyszne! Delikatne, idealnie mięciutkie, pełne smaku wędzonki, jesiennego lasu i kiszeniaków z ziołami. Mógłbym je pałaszować bez przerwy! Już nie mogę się doczekać powtórki!
OdpowiedzUsuńto ja, Twój mąż :)
Wyglądają bardzo smakowicie, kolejna inspiracja z której muszę skorzystać :)) I moja ulubiona czerwona kapusta. Znowu zgłodniałam ;))
OdpowiedzUsuń