logo

niedziela, 11 grudnia 2011

Ciasto marchewkowe

W piekarniku piecze się ciasto marchewkowe, na które Maciej miał ochotę już od dobrych paru dni:) Z racji weekendu  - zostało przygotowane przez Naszą 3-kę - w kuchni mamy biało i wesoło:)
W mieszkaniu pachnie cynamonem, orzechami a za chwilę pierniczkami czekoladowymi, które już opiszę w następnym poście. Przepis podpatrzony na Moich Wypiekach.



Składniki na blaszkę o wymiarach 23 x 23 lub 2 małe keksówki:
  • 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki startej i ubitej marchwi 
  • 2,5 szlanki mąki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu




Sposób przygotowania:
  • ubić białka na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka i stopniowo olej
  • przelać do dużej miski, wypać marchew i orzechy 
  • suche składniki - mąkę, proszek, sodę i cynamon - wymieszać i dodać do miski - dokładnie wymieszać
  • piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni około 60-75 minut, wystudzić.



Kremowa polewa:
  • 40 g miękkiego masła
  • 100 g kremowego twarożku (jak dla mnie najlepsza Philadelphia)
  • 1 szklanka cukru pudru
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę i równo rozsmarować na wystudzonym cieście.




Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. O mniam... Wygląda pysznie... Takie ciasto 'chodzi za mną' już od dłuższego czasu... Chyba dzisiaj wypróbuję Twój przepis :))
    Dam znać jak wyszło :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie u smakuje pysznie :) To jest mój kolejny sposób na "przemycenie" warzywa - w tym wypadku marchewki dla mojego mięsożercy. Czekam na informację jak Tobie smakowalo , Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety wczoraj wystąpił deficyt marchewkowy, ale dzisiaj lecę do sklepu kupić i na pewno upiekę, bo wygląda tak apetycznie... :) Poza tym tak jak napisałaś to świetny pomysł, żeby przemycić trochę warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dość często przemycam warzywa i owoce w ciastach, placuszkach, babeczkach - Dominik ma "długie zęby" zieleninę i dary natury. Ciągle czekam jak się udało ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wyszło pyszne, zrobiłam aż dwie blachy. Jedna już zniknęła cała, a druga na jutro :) Naprawdę przepyszne :) A na obiad zrobiłam placuszki ziemniaczano-marchewkowe, czyli u nas dzisiaj był Dzień Marchewki ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się bardzo, że smakowało, my dziś piekliśmy costeczka z cynamonem i czekoladowo-piernikowe serducha - ale żadno - powtarzam żadno nie doczekało zdjęcia - tak się na nie rzucili;) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...