logo

poniedziałek, 12 grudnia 2011

Chrupiący indyk - idealne "koko" Dominika

Dziś na obiad chrupiący indyk z brązowym ryżem i marchewka na ciepło z masełkiem - oczywiście marchewka ze słoika - wrześniową porą obrana, pokrojona w kostkę i zapasteryzowana - słodka, soczysta i eko - bo od Mamy:)



Składniki dla 4 osób:


  • 400 g piersi z indyka ( pokrojonej w paski)
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • 4 łyżki ziaren sezamu 
  • ulubione przyprawy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • oliwa z oliwek lub olej
Przygotowanie:

  • w 1 misce wymieszać mąkę, bułkę tartą, sezam i przyprawy
  • w 2 misce rozbić jajka i wymieszać razem z mlekiem
  • naczynie żaroodporne wysmarować cieniutką warstwą oliwy
  • mięso zanurzać w masie jajeczno-mlecznej i obtaczać w panierce, układać w naczyniu
  • na sam koniec według uznania można jeszcze delikatnie posypać ulubionymi przyprawami i skropić mięso oliwą, pieć w 180 stopniach około 20-25 minut  






Ja dziś mam jako dodatki brązowy ryż i  marchewkę na ciepło z masełkiem i przyprawami, dzieci się zajadają takimi paluchami z indyka, są chrupiące, ale nie tłuste, w środku delikatne i mięciutkie. 

Jak wiadomo usmażony na patelni kotlecik jest pyszny, ale ciężkostrawny i "napity" tłuszczem, tak więc jest to zdrowsze i lekkostrawne wydanie mięska.

Zamiast indyka mogą być piersi z kurczaka, zamiast oliwy - olej, ale oliwa dodaje jeszcze dodatkowo pysznego posmaku, stąd ja używam do tego dania oliwę z oliwek.

Smacznego:)

4 komentarze:

  1. I jak tu się dziwić, że Dominik nie chce jeść w przedszkolu ? Dziecko woli się przegłodzić i w domku zjeść pyszny maminy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, to jest taka troszkę "zdrowsza wersja koko", a On nie wie, że będzie;) To niespodzianka! Idę zmontować soczek marchwiowo-jabłkowy, bo też uwielbia i to dostanie w pierwszej kolejności;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...