Składniki dla 4 osób:
- 400 g piersi z indyka ( pokrojonej w paski)
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki ziaren sezamu
- ulubione przyprawy
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- oliwa z oliwek lub olej
Przygotowanie:
- w 1 misce wymieszać mąkę, bułkę tartą, sezam i przyprawy
- w 2 misce rozbić jajka i wymieszać razem z mlekiem
- naczynie żaroodporne wysmarować cieniutką warstwą oliwy
- mięso zanurzać w masie jajeczno-mlecznej i obtaczać w panierce, układać w naczyniu
- na sam koniec według uznania można jeszcze delikatnie posypać ulubionymi przyprawami i skropić mięso oliwą, pieć w 180 stopniach około 20-25 minut
Ja dziś mam jako dodatki brązowy ryż i marchewkę na ciepło z masełkiem i przyprawami, dzieci się zajadają takimi paluchami z indyka, są chrupiące, ale nie tłuste, w środku delikatne i mięciutkie.
Jak wiadomo usmażony na patelni kotlecik jest pyszny, ale ciężkostrawny i "napity" tłuszczem, tak więc jest to zdrowsze i lekkostrawne wydanie mięska.
Zamiast indyka mogą być piersi z kurczaka, zamiast oliwy - olej, ale oliwa dodaje jeszcze dodatkowo pysznego posmaku, stąd ja używam do tego dania oliwę z oliwek.
Smacznego:)
I jak tu się dziwić, że Dominik nie chce jeść w przedszkolu ? Dziecko woli się przegłodzić i w domku zjeść pyszny maminy obiadek :)
OdpowiedzUsuńKasiu, to jest taka troszkę "zdrowsza wersja koko", a On nie wie, że będzie;) To niespodzianka! Idę zmontować soczek marchwiowo-jabłkowy, bo też uwielbia i to dostanie w pierwszej kolejności;)
Usuńale z Ciebie dobra Mama :)
OdpowiedzUsuńTo Miłość do tego mojego mini chłopka;)
Usuństrasznie zle podany przepis nic nie wiadomo jak podawac z oliwą z oliwek jakie proporcje
OdpowiedzUsuń