logo

środa, 28 grudnia 2011

Śledzie w śmietanie z cebulką i jabłuszkiem

Za trzy dni znowu się objadamy i popijamy drinki, winko i inne alkohole. Już dziś zrobiłam śledzika, niech się smaki przegryzą.



Składniki:

  • 3 filety śledzi marynowanych (podwójne)
  • 4 pojedyńcze filety solone
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz czarny, pieprz cytrynowy

Przygotowanie:
  • śledzie płuczemy, obieramy ze skóry (marynowane) i kroimy na cieniutkie paseczki 0,3 - 0,4cm
  • cebulę obieramy i kroimy na drobniutką kosteczkę i sparzamy wrzątkiem
  • jabłka obieramy i kroimy na drobną kosteczkę 
  • do miski dodajemy całą śmietanę, majonez i przyprawy, wrzucamy śledzie, cebulę i jabłka
  • dokładnie  mieszamy, zakrywamy miseczkę i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin
Smacznego

Doskonałe same, ale najlepiej smakują z pieczonym ziemniakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...