Przepis na same ciasto pochodzi z Kwestii Smaku, nadzienie - to już moja inspiracja;)
Farsz do tarty szykujemy dzień wcześniej:
- 1 kg kiszonej kapusty - przepłukać 2 razy i ugotować
- 4 garście suszonych grzybów (moczone przez całą noc) i ugotowane następnego dnia
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 5-6 łyżek sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku, majeranek
- łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- garść mrożonej żurawiny lub 3-4 łyżki żurawiny ze słoika
Przygotowanie farszu:
- na rozgrzaną patelnię wrzucamy 1 łyżkę masła i cebulę pokrojoną w piórka, którą musimy udusić z dodatkiem cukru (skarmelizować)
- na drugiej patelni roztapiamy kolejną łyżkę masła i podsmażamy marchew, dadajemy do cebuli i dokładnie mieszamy
- ugotowaną kapustę i ugotowane grzyby dokładnie odcedzamy i mielimy w maszynce
- do dużej miski przekładamy kapustę z grzybami, cebulę z marchewką, dodajemy sos sojowy, jajka, majeranek, pieprz i sól do smaku
Składniki na tartę:
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- jajko
Przygotowanie:
- mąkę wysypać na stolnicę albo w dużą miskę
- zrobić wgłębienie, dodać pokrojone na drobne kawałeczki masło, jajko, sól
- zagnieść ciasto, zawinąć w kulę i wstawić na godzinę do lodówki
- po tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy na placek większy od formy, wykładamy ją z bokami włącznie i nakłuwamy widelcem, zostawić sobie 1/6 ciasta na zrobienie kratki na wierzchu tarty
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z 15 minut
- wyciągamy, rozkładamy równomiernie nadzienie, rozdkładamy żurawinę
- rozwałkować resztę ciasta i pokroić na cienkie paseczki, poukładać w kratkę i posmarować rozmąconym jajkiem i pieczemy kolejne 15-20 minut
Tak naprawdę tartę powinno się w czasie pierwszego podpiekania obłożyć folią i wysypać fasolę albo inne obciążenie - ja tego nie robię≤ bo szkoda mi czasu, zmarnowanych nasion a i bez tego się udaje i jest pyszna, nadzienie, samo ją obciąży, a że boki nie są idealne, mi to nie przeszkadza;) Jeśli nie macie formy do tarty, można zrobić w pateli teflonowej (tych bez rączek, albo innym okrągłym żaroodpornym naczyniu)
W przepisie napisałam o kratce z ciasta na wierzchu tarty, raz ją robię innym razem nie, ale fajnie to wygląda więc polecam. Ja w tym riku się wyłamałam, bo serwowałam ją z sosem śmietanowo-jogurtowym.
Smacznego;)
W przepisie napisałam o kratce z ciasta na wierzchu tarty, raz ją robię innym razem nie, ale fajnie to wygląda więc polecam. Ja w tym riku się wyłamałam, bo serwowałam ją z sosem śmietanowo-jogurtowym.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny!