logo

czwartek, 19 stycznia 2012

Kisiel domowy z pomarańczami w roli głównej

Zachciało mi się "coś" słodkiego i nie kalorycznego, stąd wykorzystam otwarty kompot wiśniowy i pomarańcze, których mój M. ostatnio kupił 5 kg, miał napisane 5 sztuk :)

Jak szaleć, to szaleć, będzie kolejny wpis do akcji "Nie wyrzucam jedzenia".




Składniki dla 3 osób:
  • 0, 5 l kompotu z wiśni (sam sok)
  • 1,5 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( w zależności od oczekiwanej gęstości kisielu)
  • cukier do smaku ( mój kompot jest wystarczająco słodki sam z siebie, więc ja nie dosładzam)
  • 3 pomarańcze

Przygotowanie:
  • w garnku zagotować kompot, odlewając pól szklanki w której rozpuszczamy mąkę
  • gdy kompot się gotuje wlewamy rozmieszaną mąkę i gotujemy ciągle mieszając 2-3 minuty
  • pomarańcze myjemy, obieramy i każdą cząstkę tniemy na 2-3 kawałki
  • szykujemy 3 miseczki, do akzdej dajemy po jednej pociętej na kawalki pomarańczy i zalewamy gorącym kisielem, z wierzchu móna posypać jeszcze brązowym cukrem





Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Ja nigdy nie robiłam, ale uwielbiam kisiele mojej babci ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...