logo

czwartek, 19 stycznia 2012

Pulpeciki z szynki w sosie koperkowym

Zmieliłam mięso, zaczęłam je porcjować i układać do zamrażarki, oczywiście pomagali mi przy tym moi chłopcy, bez nich tak szybko bym się z tym nie uwinęła, wierzcie mi, wiem co piszę;)


Starszy chciał pulpeciki, młodszy zje wszystko, tak więc stanęło na pulpecikach, takich na 2 kęsy dla dorosłych a 3-4 dla dzieci.




Składniki na 24 pulpeciki:

  • 0,5 kg mielonego z szynki
  • 1 jajko
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/6 łyżeczki pieprzu 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30% lub 36%
  • mąka do obtoczenia pulpecików
  • garść koperku

Przygotowanie:
  • do zmielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz i bułkę tartą, wyrabiamy mięso
  • pod koniec wyrabiania dodajemy 2-3 łyżki bulionu, resztę bulionu zagotowujemy
  • szykujemy sobie miskę z wodą, miskę z mąka i każdorazowo mocząc rękę w misce z wodą formujemy małe pulpeciki, które starannie obtaczamy w mące
  • już gotowe nakładamy na łyżkę cedzakową i wkładamy do gotującego się bulionu ( zapobiega to ich przywieraniu do dna, jak je tak przez chwilkę zahartujemy)
  • gdy już wszystkie znajdują się w garnku zmniejszamy ogień i gotujemy 7-8 minut
  • dodajemy kremówkę, koper i pod przykryciem dogotowujemy z 10 minut, żeby wydobyć smak z koperku



Smacznego;)

3 komentarze:

  1. lubię pulpeciki ale z sosikiem pomidorowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja lubię z każdym sosem, a z koperkowym szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a można pulpeciki gotowac na parze, przechowywac w pudełku i robić sosik różny.w przypadku dużych studentow i dużych dzieci zdaje to też egzamin:)a potem zmienia sie surowki, kasze, ryz itd.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...