Starszy chciał pulpeciki, młodszy zje wszystko, tak więc stanęło na pulpecikach, takich na 2 kęsy dla dorosłych a 3-4 dla dzieci.
Składniki na 24 pulpeciki:
- 0,5 kg mielonego z szynki
- 1 jajko
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/6 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki śmietany kremówki 30% lub 36%
- mąka do obtoczenia pulpecików
- garść koperku
Przygotowanie:
- do zmielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz i bułkę tartą, wyrabiamy mięso
- pod koniec wyrabiania dodajemy 2-3 łyżki bulionu, resztę bulionu zagotowujemy
- szykujemy sobie miskę z wodą, miskę z mąka i każdorazowo mocząc rękę w misce z wodą formujemy małe pulpeciki, które starannie obtaczamy w mące
- już gotowe nakładamy na łyżkę cedzakową i wkładamy do gotującego się bulionu ( zapobiega to ich przywieraniu do dna, jak je tak przez chwilkę zahartujemy)
- gdy już wszystkie znajdują się w garnku zmniejszamy ogień i gotujemy 7-8 minut
- dodajemy kremówkę, koper i pod przykryciem dogotowujemy z 10 minut, żeby wydobyć smak z koperku
Smacznego;)
lubię pulpeciki ale z sosikiem pomidorowym :)
OdpowiedzUsuńa ja lubię z każdym sosem, a z koperkowym szczególnie :)
OdpowiedzUsuńa można pulpeciki gotowac na parze, przechowywac w pudełku i robić sosik różny.w przypadku dużych studentow i dużych dzieci zdaje to też egzamin:)a potem zmienia sie surowki, kasze, ryz itd.
OdpowiedzUsuń