logo

piątek, 27 stycznia 2012

Najlepsze placuszki twarogowe

Tyle się naczytałam o tych placuszkach Nigelli, że w końcu musiałam zrobić. A że moje maluchy domagały się drugiego śniadanie, to miałam okazję wypróbować. W przepisie nie ma podanego jasno rodzaju białego sera, ja dałam poprostu twaróg, był to dobry wybór.

Powiem tak: są to najlepsze placuszki jakie do tej pory mialam okazję zrobić, usmażyć, zjeść, pochwalic!



Są delikatne a jednocześnie sycące, z wierzchu tworzą cienką otoczkę biszkoptu, by w środku urzec swoją sernikową zawartością.



Składniki na około 20 placuszków:

  • 3 jajka - osobno żółtka i białka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki
  • 200 g twarogu - ja miałam chudy i taki dałam
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym
  • dodać twaróg, dokładnie wymieszać już na małych obrotach miksera
  • dodać mąkę - zmiksować
  • ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać do połączenia się składników
  • wykładać na suchą, rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor - około 1-1,5 minuty z każdej strony na średnim ogniu


Można zjeść same, albo z ulubionym dżemem, owocami, syropem klonowym, cukrem pudrem, śmietaną, co Kto lubi:)



Ważne: MUSI BYĆ DOBRA PATELNIA I JESZCZE LEPSZA SZPATUŁKA, placuszki są delikatne i w pierwszej chwili nie chcą w całości odchodzić od patelni, ale to tylko takie wrażenie, dobra szpatułka zrobi to za nas. 

15 komentarzy:

  1. Mój synek po prostu je uwielbia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje maluchy też, tylko ten duży - jeszcze o nich nie wie:)
    Pewnie jak zobaczy wpis i to, że żaden nie został nawet na spróbowanie, będę je dziś piekła na kolację;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ulubione placuszki mojego brata :) Ślicznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  4. niebo w gębie......cuuuuudooooo!!!!!
    dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż szkoda zjadać! Bardzo delikatne i delicious :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne! Nawet mój mąż, który nie lubi placków i skrzywił się, jak zapowiedziałam, że robię je na śniadanie, zjadł wszystko z talerza i powiedział, że pyszne tylko mało! Truskawkowa frużelina (z Pani przepisu), bita śmietana i jagody dopełniły całości! Polecam gorąco! PS: czy planuje Pani jakieś przetwory z wiśni zmieścić na blogu? Jeśli tak to czekam na sezon! Pozdrawiam

    Milena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Milena - po pierwsze jestem Ewa, nie tam żadna pani;)

      Cieszę się bardzo, że aż tak smakowały, ale jak patrzę teraz na te zdjęcia to az jestem w szoku, że można się na nie skusić, choć są wspaniałe;)
      Nie będę ich jednak zmieniać, bo tak wtedy robiłam zdjęcia;)

      Wiśnie będą, frużelinę też z nich zrobię;) Pozdrawiam serdecznie z Gdańska/Ewa

      Usuń
  7. Pyszne,pulchniutkie niebo w gębie.Ja smażyłam na kilku kroplach oleju, nic nie przywiera.Dzięki wielkie za super przepis😃

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne,pulchniutkie niebo w gębie.Ja smażyłam na kilku kroplach oleju, nic nie przywiera.Dzięki wielkie za super przepis😃

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne,pulchniutkie niebo w gębie.Ja smażyłam na kilku kroplach oleju, nic nie przywiera.Dzięki wielkie za super przepis😃

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne,pulchniutkie.Ja smażyłam na kilku kroplach oleju i nie przywieraja 😃Dzięki wielkie za super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. chuj nie placki, cała kuchnia ujebana a na łobiod musza wdupiać pizza z biedronki :(
    Smacznego :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Placki bardzo dobre, jednak 3 łyżki cukru, na tak małą ilość mąki, czyni z nich cukierki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...