Powiem tak: są to najlepsze placuszki jakie do tej pory mialam okazję zrobić, usmażyć, zjeść, pochwalic!
Są delikatne a jednocześnie sycące, z wierzchu tworzą cienką otoczkę biszkoptu, by w środku urzec swoją sernikową zawartością.
Składniki na około 20 placuszków:
- 3 jajka - osobno żółtka i białka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki
- 200 g twarogu - ja miałam chudy i taki dałam
- szczypta soli
Przygotowanie:
- żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym
- dodać twaróg, dokładnie wymieszać już na małych obrotach miksera
- dodać mąkę - zmiksować
- ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać do połączenia się składników
- wykładać na suchą, rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor - około 1-1,5 minuty z każdej strony na średnim ogniu
Można zjeść same, albo z ulubionym dżemem, owocami, syropem klonowym, cukrem pudrem, śmietaną, co Kto lubi:)
Ważne: MUSI BYĆ DOBRA PATELNIA I JESZCZE LEPSZA SZPATUŁKA, placuszki są delikatne i w pierwszej chwili nie chcą w całości odchodzić od patelni, ale to tylko takie wrażenie, dobra szpatułka zrobi to za nas.
Mój synek po prostu je uwielbia!
OdpowiedzUsuńMoje maluchy też, tylko ten duży - jeszcze o nich nie wie:)
OdpowiedzUsuńPewnie jak zobaczy wpis i to, że żaden nie został nawet na spróbowanie, będę je dziś piekła na kolację;)
Ulubione placuszki mojego brata :) Ślicznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńniebo w gębie......cuuuuudooooo!!!!!
OdpowiedzUsuńdziekuje
Aż szkoda zjadać! Bardzo delikatne i delicious :)
OdpowiedzUsuńTe są obłędne, też je uwielbiam-y;)
UsuńCudowne! Nawet mój mąż, który nie lubi placków i skrzywił się, jak zapowiedziałam, że robię je na śniadanie, zjadł wszystko z talerza i powiedział, że pyszne tylko mało! Truskawkowa frużelina (z Pani przepisu), bita śmietana i jagody dopełniły całości! Polecam gorąco! PS: czy planuje Pani jakieś przetwory z wiśni zmieścić na blogu? Jeśli tak to czekam na sezon! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMilena
Milena - po pierwsze jestem Ewa, nie tam żadna pani;)
UsuńCieszę się bardzo, że aż tak smakowały, ale jak patrzę teraz na te zdjęcia to az jestem w szoku, że można się na nie skusić, choć są wspaniałe;)
Nie będę ich jednak zmieniać, bo tak wtedy robiłam zdjęcia;)
Wiśnie będą, frużelinę też z nich zrobię;) Pozdrawiam serdecznie z Gdańska/Ewa
pychota !
OdpowiedzUsuńPyszne,pulchniutkie niebo w gębie.Ja smażyłam na kilku kroplach oleju, nic nie przywiera.Dzięki wielkie za super przepis😃
OdpowiedzUsuńPyszne,pulchniutkie niebo w gębie.Ja smażyłam na kilku kroplach oleju, nic nie przywiera.Dzięki wielkie za super przepis😃
OdpowiedzUsuńPyszne,pulchniutkie niebo w gębie.Ja smażyłam na kilku kroplach oleju, nic nie przywiera.Dzięki wielkie za super przepis😃
OdpowiedzUsuńPyszne,pulchniutkie.Ja smażyłam na kilku kroplach oleju i nie przywieraja 😃Dzięki wielkie za super przepis.
OdpowiedzUsuńchuj nie placki, cała kuchnia ujebana a na łobiod musza wdupiać pizza z biedronki :(
OdpowiedzUsuńSmacznego :*
Placki bardzo dobre, jednak 3 łyżki cukru, na tak małą ilość mąki, czyni z nich cukierki.
OdpowiedzUsuń