Tak, tak, jak byłam dzieckiem, uwielbiałam poprostu galaretkę z owocami, a to połączenie było dla mnie najpyszniejsze, więc dlaczego nie zamknąć go za szkłem?;)
Jest idealne, dodałam tylko mięty jako orzeźwienia i wyszło pysznie, koniecznie muszę ją dorobić! Plusem takiej kombinacji jest to, że już nie dodajemy cukru, bo galaretka sama w sobie jest już słodka! Na 2 kg owoców wystarczą też 2 galaretki, nasza konfitura ma wtedy postać dość gęstego sosu z kawałkami owoców i jest idealnym dodatkiem do gofrów, naleśników, do ciast - do sernika czy jako baza do koktajlu.
Składniki:
- 2 kg truskawek - bardzo dojrzałych
- 2 galaretki agrestowe
- około 20 listków mięty - dałam pieprzową
Przygotowanie w Speedcook:
- truskawki umyć, odszypułkować
- umieścić truskawki w naczyniu miksującym, ustawić obroty na 2 i czas 5 sekund
- następnie dodać galaretki, drobniutko pokrojoną miętę i gotować: nastawić tylko 1 obrót, temperaturę 100 stopni, czas 15 minut
- gorącą konfiturę nakładać do czystych i suchych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, żeby się porządnie zassały
Przygotowanie tradycyjne:
- truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na plasterki, takie 0,2-0,3 cm
- umieścić truskawki w garnku z grubym dnem, pogotować na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając
- po tym czasie dodać galaretki, pokrojono drobniutko miętę, wymieszać i pogotować kolejne 10 minut już na większym ogniu, cały czas mieszając
- gorącą konfiturę nakładać do czystych i suchych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, żeby się porządnie zassały
Smacznego;)
Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńAlez ma piekny kolor!:)
OdpowiedzUsuńTwoje przetwory są BOSKIE!
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe konfitury! Zawsze najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńNeistety nie mam galaretki agrestowej ,same truskawki i mieta ????
OdpowiedzUsuńile taka galaretka wytrzyma? Całą zimę?
OdpowiedzUsuńObawiam się że nie... bo zostanie szybciej zjedzona;) a tak poważnie -sama pierwszy raz tak robię i żeby mieć pewność, że się nie zepsuje, dodatkowo zapasteryzowałam 10 minut.
UsuńCzy tak zrobione konfitury są tak trwałe jak te tradycyjne?
OdpowiedzUsuńCzy tak zrobione konfitury są tak trwałe jak tradycyjne?
OdpowiedzUsuńTego jeszcze nie wiem, to tegoroczny eksperyment. Dla pewności, że się nie zepsuje, dodatkowo zapasteryzowałam 10 minut. Zosatwię 1 słoiczek i sprawdzę, odpowiedź mogę dać do piero za rok;) Pozdrawiam!
UsuńZrobiłam z mniejszej porcji, dodałam cukru bo dla nas było za kwaśne i miętę dodałam do pierwszego etapu a później wyjęłam. Wyszło smacznie. Efekt do obejrzenia na blogu : http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/06/konfitura-truskawkowa-z-mieta-i.html . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzrobiłam i wyszło genialnie. Dziękuję za pomysł, chwalę go również u siebie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDomowe przetwory są najlepsze:) Sama robię również, ale nie takie smakowite. Te z różami wyglądają cudownie. Już dodaję blog do obserwowanych. Pozdrawiam i czekam na nowości z przetwórstwa:)
OdpowiedzUsuńKonfiturę zrobiłam i wyszła absolutnie przepyszna :) Bardzo dziękuję za przepis. (Chyba rzeczywiście nie ma szans na przechowanie jej do zimy - zjemy dużo szybciej)
OdpowiedzUsuńCo więcej zainspirowana tym przepisem zmodyfikowałam przepis na uwielbianą czekowiśnię i... wyszła zdecydowanie lepsza :) Nie taka ciężka ale cały czas z charakterem. No cud, miód po prostu :)
Witam, mam szybkie pytanie czy listki mięty zostawimy w słoiczkach czy je wyjmujemy???
OdpowiedzUsuńNie spowodują popsucia???
Chcę zrobić dziś tą konfiturę. Czy smaki galaretek może dodawać różne???
Ja je zostawiłam nic się nie popsuło - mam jednak to szczęście przechywać w zimnej piwnicy, co jest ważny warunkiem dla przechowywania zrobionych przetworów. Galaretki będą dobre te kwaśne - cytryna, pomarańcza - nie stłamią swoim smakiem truskawek a je wyostrzą :) Pozdrawiam
UsuńKurcze a mnie mąż namówił na gruszkowe i mam wrażenie że są lekko mdłe?a może mi się tylko zdaje.Ale dzięki za podpowiedź, kolejnym razem wypróbuje te te kwaśne, a może czarna porzeczka????? i jeszcze jedno pytanie czy po jakimś czasie ta konfitura jest lejąca???bo galaretka nie stężeje prawda?
OdpowiedzUsuń