Z powodu ograniczonych zasobów w lodówce ( jadę na zakupy po kolędzie), jak i udziału w akcji "Tylko ze spiżarni II" obiad będzie szybki i zdrowy - pierś z kurczaka, fasola szparagowa zamiast ziemniaków polana oliwą i buraczki na ciepło;), same pyszności - oczywiście są to moje przetwory, które już w tym roku będę szykować dla siebie i dla Was:)
Fajnie jest pójść do swojego sklepiku, czytaj: piwnicy i przynieść cały koszyk pysznych przetworów.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- fasola szparagowa (słoik o.9 l)
- buraczki czerwone (słoik o.5 l)
- oliwa
- sól, pieprz, cukier
- cytryna
- łyżka masła
- łyżka mąki
- ulubione przyprawy do kurczaka
Przygotowanie:
- pierś z kurczaka przyprawić, skropić sokiem z cytryny i usmażyć na oliwie
- fasolkę przełożyć ze słoika do garnka i zagrzać
- na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na niej buraczki ciągle mieszając około 3-4 minut, dodać łyżeczkę cukru, 1/2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz i oprószyć mąką, zasmażać tak - mieszając około 2-3 minut
- na talerz wyjąć pierś, fasolę, którą polewamy łyżką oliwy i buraczki, podać dodatkowo szklankę kefiru
Smaczego:)
Pyszności. Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńmm. Zdrowo i smacznie. Lubię takie lekkie obiadki :D
OdpowiedzUsuńJa też tak lubię, latem wszystkie mięsa są z grilla, więc jeszcze zdrowiej:) i same świeże warzywa i owoce;)
OdpowiedzUsuńsmakowity obiadek:)
OdpowiedzUsuń