logo

czwartek, 5 stycznia 2012

Pierś z kurczaka, fasola i buraczki na ciepło

Dzisiaj kolęda, dzięki temu wieczorem albo jutro z rana rozbieramy choinkę i koniec ze spadającymi igłami. Orchidee wrócą na swoje miejsce zamiast gwiazd betelejemskich i wszystko wroci do normy aż do Wielkanocy, a może już wcześniej, na Walentynki :)

Z powodu ograniczonych zasobów w lodówce ( jadę na zakupy po kolędzie), jak i udziału w akcji "Tylko ze spiżarni II" obiad będzie szybki i zdrowy - pierś z kurczaka, fasola szparagowa zamiast ziemniaków polana oliwą i buraczki na ciepło;), same pyszności - oczywiście są to moje przetwory, które już w tym roku będę szykować dla siebie i dla Was:) 
Fajnie jest pójść do swojego sklepiku, czytaj: piwnicy i przynieść cały koszyk pysznych przetworów.




Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • fasola szparagowa  (słoik o.9 l)
  • buraczki czerwone (słoik o.5 l)
  • oliwa
  • sól, pieprz, cukier
  • cytryna
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • ulubione przyprawy do kurczaka

Przygotowanie:
  • pierś z kurczaka przyprawić, skropić sokiem z cytryny i usmażyć na oliwie
  • fasolkę przełożyć ze słoika do garnka i zagrzać
  • na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na niej buraczki ciągle mieszając około 3-4 minut, dodać łyżeczkę cukru, 1/2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz i oprószyć mąką, zasmażać tak - mieszając około 2-3 minut
  • na talerz wyjąć pierś, fasolę, którą polewamy łyżką oliwy i buraczki, podać dodatkowo szklankę kefiru
Smaczego:)


4 komentarze:

  1. mm. Zdrowo i smacznie. Lubię takie lekkie obiadki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też tak lubię, latem wszystkie mięsa są z grilla, więc jeszcze zdrowiej:) i same świeże warzywa i owoce;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...