logo

środa, 4 stycznia 2012

Świderki w sosie mięsno-pomidorowym z czerwoną fasolą i kukurydzą

Dzisiaj nie miałam za dużo czasu na przygotowanie obiadu, stąd na szybko z tego co było w domku zrobiłam makaron z sosem mięsnym i dodatkiem warzyw. Chłopcy się zajadali i pytali, dlaczego nie robię takich obiadów częściej :)



Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego ( zmieliłam kawałek szynki wieprzowej i piersi z kurczaka, osobiście zawsze sama szykuję mięso mielone)
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: papryka słodka, oregano, bazylia po 1/2 łyżeczki,  pieprz cayenne i sól na czubku łyżeczki
  • pomidory bez skórki (pelati, albo koncentrat pomidorowy - 2 łyżki)
  • pół szklanki czerwonej fasoli
  • pół szklanki kukurydzy
  • parmezan 
  • 2 łyżki oliwy
  • ulubiony makaraon - u mnie dzisiaj świderki pełnoziarniste 


Przygotowanie:
  • gotujemy makaron w osolonej wodzie
  • w międzyczasie obieramy i kroimy na drobną kosteczkę cebulę i wyciskamy ząbek czosnku i wrzycamy na patelnię z rozgrzaną oliwą
  • delikatnie podsmażamy około 3-4 minut, ciągle mieszając, dodajemy mięso
  • smażymy na średnim ogniu, dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy, podlewamy odrobiną wody i dusimy około 5 minut
  • dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory albo koncentrat - dusimy pod przykryciem 5 minut
  • wykładamy na talerz z ugotowanym makaronem i posypujemy świeżo startym parmezanem



Smacznego:)

2 komentarze:

  1. ale pyszności!:) i jak ładnie podane!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Zazdroszczę tych prezentów od Mikołaja;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...