logo

niedziela, 1 stycznia 2012

Pizza na cienkim cieście - Noworoczna

Noworoczna pizza - dodać można to co lubimy najbardziej, albo to co akurat mamy :)
U nas z racji mięsożerców - dziś dominują trzy gatuni mięsa, ser, karmelizowana cebula i sos pomidorowy zrobiony przez mojego męża - można jeść łyżkami.




Składniki na ciasto - na 2 duże blachy 40 x 35:

  • pół kostki świeżych drożdży - 50 g
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 500 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 koncentraty pomidorowe
  • przyprawy - oregano, bazylia, sól, cukier


Sos pomidorowy:
  • do dużego słoika albo miski przekładamy 2 koncentraty pomidorowe i 2 słoiczki wody (słoiczki po koncentracie
  • dodajemy 6 łyżeczek cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz cayen, bazylia, oregano - do smaku
  • porządnie mieszamy i soso gotowy - jest idealny jako sos baza jak i sos do już upieczonej pizzy



Przygotowanie:
  • zrobić rozczyn z drożdży - rodrobnić je do dużej miski, dodać cukier i 100 ml wody, wymieszać, przykryć i zostawic na 15-20 minut do wyrośnięcia
  • po tym czasie dodać resztę wody, sól i mąkę - nie całośc odrazu, tylo po troszku i wyrobić szybko elastyczne ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 - 1 1/2 godziny
  • wyrośnięte ciasto dzielimy n a dwie części
  • blaszki nacieramy olejem i wykładamy równomiernie ciasto - podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 10 minut
  • wyciągamy podpieczony spód do pizzy i smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy serem i układamy ulubione dodatki - u nas szynka, salami, pieczona pierś z indyka i karmelizowana cebula
  • wstawiamy znowu do piekarnika i pieczemy kolejne 10-15 minut - do rozpuszczenia się sera
  • wyciagamy, kroimy i zjadamy :)



Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. MM, narobiłaś mi ochoty na pizzę ;)

    Pozdrawiam,
    savouringme.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest naprawdę pyszna i szybko się robi - najdlużej tylko czekasz na ciasto aż wyrośnie;)
    Najlepszego w Nowym Roku!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. hej :) zapraszam na mojego drugiego bloga, w pełni kulinarnego :)

    http://www.tryingtocookandbake.blogspot.com

    Pozdrówka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niedługo powtórka, ale bardziej kolorowa i inne ciasto - jeszcze cieńsze;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...