Chociaż nie wiem dlaczego, bo za każdym razem jak byliśmy u Mamy to słoiki z sałatkami zawsze szły w ruch, ale jak wiadomo, do wszystkiego trzeba dojrzeć.
Ta sałatka z ogórków gruntowych ze skórka z chili i czosnkiem to hit w moim domu, uwielbiamy ją. Jak narazie z 3 kg ogórków wyszło mi zaledwie 5 słoików 0,5 l, ale jeszcze w tym tygodniu zrobię ile sie da, bo i tak wiem, że zjemy ją jako pierwszą i pójdzie jej każda ilość.
Przepis jak wspomniałam należy do mojej Mamy, jeszcze 2-3 rodzaje ogórków oprócz kiszonych czy konserwowych zaserwuję Wam w tym sezonie.
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka octu
- 1,5 łyżeczki chili
- 0,5 kg cukru
- 4 lyżki oleju
- 1 główka czosnku
Przygotowanie:
- ogórki umyć, pokroić w cienkie plasterki razem ze skórką), posolić, odstawić na 2-3 godziny
- zlać sok, wkroić główkę czosnku - najlepiej pokroić w cieniusieńkie plasterki, ewentualnie wycisnąć, ale z krojonymi jest lepsza, dodać chili, wymieszać dokładnie, odstawić na kolejne 2-3 godziny
- zagotować ocet, cukier, olej i wrzątkiem zalać ogórki, odstawić na 2-3 godziny
- wkładać do słoików, ciasno uciskając, z wierzchu delikatnie zalać powstalym sokiem, mają być nim tylko przykryte
- pasteryzować około 5-7 minut, przechowywać w piwnicy
U mnie co chwilę pada, tak więc zdjęcia robione w deszczu;)
Smacznego;)
Uwielbiam takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńU nas sałatka numer 2, zaraz po buraczkach;)
UsuńChyba się skuszę na taki wyrób, bo przepadam za tymi ogórkami :)
OdpowiedzUsuńKuś slyvvia bo warto;) Pozdrawiam!
UsuńPysznie, widzę, że masz bardzo pracowity czas :)
OdpowiedzUsuńTak naprawdę jestem w swoim żywiole;)
UsuńWłaśnie czegoś takiego szukałam :) W sobotę się za nie zabieram, dzięki :)
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę przyjemnego przetwarzania! Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam :) Ale jeszcze nigdy nie robiłam, zawsze mamusia robi duuuuży zapas i dla nas też wystarcza ;)
OdpowiedzUsuńOdkąd jestem na swoim lubię sama wszystko robić, u każdej z nas i u mnie i u Mamy ten sam przepis zupełnie inaczej smakuje;)
UsuńJa właśnie jestem w trakcie robienia sałatki z Twojego przepisu ale bez chilli bo nie lubimy. Napewno z curry zrobię w następnej kolejnosci bo curry uwielbiam . Dzieki Ewus za kolejne super przepisy. J.D.C.
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę! Daj znać koniecznie jak będą smakowaly same z czosnkiem bez chili, jestem ciekawa;) Pozdrawiam Joleczka!
Usuńrobię podobne - tylko więcej chili i czosnku - są pyszne
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Mam pytanie, czy może być świeże chilli w cienkich plasterkach i jak myślisz ile ich wkroić na 3 kg ogórków?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Justyna
Ps. czereśnie z martini i wanilią wg. Twojego przepisu wyszły rewelacyjne :)
Justyna - świeża chili może być za ostra i za bardzo zmienić smak sałatki, ale jak już tak bardzo chcesz dodać, to na maksa na 3 kg 1 papryczkę, taką wielkości około 3 cm - dokładniej długości;)
Usuńp.s. i dziękuję, mi też ona bardzo smakuje;)
Dziękuję za odpowiedź :)
UsuńJustyna
Kochane. Ja tej sałatki nie pasteryzuje i spokojnie przechowala się całą zimę i nawet dłużej. Dzisiaj robię z większych ogórków więc je obralam że skórki. Kiedyś zrobiłam że skórą i była za twarda.pozdrawiam. Dana.
OdpowiedzUsuńKochane ja tej sałatki nie paprecyzuje i doskonale się przechowala całą zimę. Dzisiaj obralam ogorki bo trochę przerosniete. Pozdrawiam wszystkich smakoszy.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz pasteryzuję, podeszłam do przetwarzania z wielkim zapałem, ale jestem nieco sfrustrowana...W poniedziałek pasteryzowałam sałatkę 15 minut w litrowych słoikach, okazało się, ze dwa się nie zassały. Wczoraj podjęłam kolejną próbę, wytarłam dokładnie ranty, wyparzyłam i wytarłam pokrywki...jeden się zbuntował (!) więc dzisiaj przełożyłam do małych słoików i chyba się udało. Czy 3 dni męczenia sałatki nie zaszkodzą jej? Jak to jest z tą pasteryzacją, popełniam jakiś błąd, czy to normalne, że nie wszystkie słoiki są posłuszne? Dziękuję za cierpliwe odpowiedzi na pytania nowicjuszki i za te wszystkie cudne przepisy, zwłaszcza za chleby :)
OdpowiedzUsuńJustyna
Litrowe słoje są za duże, do tego typu sałatek proponuję 0,5 - 0,7, nie większe. Taki słoik idzie odrazu do obaidu a tak nam zostaje, więc litowe najlepiej zostawić na kompoty czy ogórki;) nic im nie będzie. Wydaje mi się, że nakrętka mogła być jakaś felerna i dlatego nei chciały się zassać, proszę się nie przejmować i działać dalej. Mi też się jakiś czasem nei zamknie, ale ja wtedy ju nie pasteryzuję, wstawiam do lodówki i zjadamy go przy najbliższej okazji;)
UsuńProszę korzystać z czego masz ochotę, cieszę się, że moje przepisy się przydają, poczucie bycia potrzebnym jest wspaniałym motorem i motywacją do prowadzenia bloga;)
Pozdrawiam/Ewa
W tym roku robię już 3 raz. Daje trochę mniej cukru i chili świeże miele z czosnkiem. Pyszna jest i wszyscy zachwalają. :)
OdpowiedzUsuńwitam, pierwszy raz robię przetwory i jakoś ten wpadł mi w "oko" lubię ogórki więc pomyślałam spróbuje... i tak mam pytanie: 1. ..zlać sok, wkroić główkę czosnku .. co dalej z tym sokiem czy on jest później potrzebny? 2. ..zagotować ocet, cukier, olej i wrzątkiem zalać ogórki,.. czy ten wrzątek starczy na wszystkie słoiki do zalania, pod pokrywkę ?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :-)
Witaj Magda ;)
Usuń1. zlać sok i wylać - ogórki mają w sobie mnóstwo wody, którą przez te 2-3 godziny wyciąga posypana sól i nie potrzebujemy słonej wody z ogórków
2. ten wrzątek nie zaleje do samej góry nam sałatki jeszcze na etapie, kiedy stoi kolejne 2-3 godziny i sie smaki przegryzają i marynują - należy je zalać, dokładnie wymieszać i odstawić; kiedy już pakujemy same ogórki do słoików - dociskamy za każdym razem w słoiku i sałatka jest już bardzo "soczysta", soku nam jeszcze zostanie, dolewamy go do każdego słoiczka, żeby cała zawartość w słoiku była przykryta a i tak z całości powino nam zostać około 1/2 szklanki soku ;)
Pozdrawiam, Ewa
Dziękuję za odpowiedź, dziś z rana pozakręcałam wszystko w słoiki. Teraz czekam na rezultat. Pozdrawiam, Magda
Usuń
OdpowiedzUsuńrobię bardzo podobną też z przepisu Mamy - daję ogórki, cukier, ocet sól i przysypuję koperkiem, u mnie w domu wszyscy ją uwielbiają - pozdrawiam :-)
Przepis super! Sałatka pycha! :) Ale jak dla mnie trochę za dużo cukru... przetestowałam :) rzecz gustu ;) Dziś robię drugi raz z tego przepisu, dam troszkę mniej cukru. Dzięki za przepis! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńnie dobra za ostra pikantna nie za dużo papryki
OdpowiedzUsuńza pikantna czmu tyle papryki?
OdpowiedzUsuńza pikantna salatka
OdpowiedzUsuńza pikantna?
OdpowiedzUsuń