logo

wtorek, 7 sierpnia 2012

Sałatka z ogórków z czosnkiem i chili na zimę

Jeśli chodzi o sałatki na zimę to robię je dopiero od 2 lat, jakoś wcześniej nie miałam potrzeby, wystarczały nam buraczki i reszta przetworów.
Chociaż nie wiem dlaczego, bo za każdym razem jak byliśmy u Mamy to słoiki z sałatkami zawsze szły w ruch, ale jak wiadomo, do wszystkiego trzeba dojrzeć.


Ta sałatka z ogórków gruntowych ze skórka z chili i czosnkiem to hit w moim domu, uwielbiamy ją. Jak narazie z 3 kg ogórków wyszło mi zaledwie 5 słoików 0,5 l, ale jeszcze w tym tygodniu zrobię ile sie da, bo i tak wiem, że zjemy ją jako pierwszą i pójdzie jej każda ilość.


Przepis jak wspomniałam należy do mojej Mamy, jeszcze 2-3 rodzaje ogórków oprócz kiszonych czy konserwowych zaserwuję Wam w tym sezonie.



Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka octu
  • 1,5 łyżeczki chili
  • 0,5 kg cukru
  • 4 lyżki oleju
  • 1 główka czosnku

Przygotowanie:
  • ogórki umyć, pokroić w cienkie plasterki razem ze skórką), posolić, odstawić na 2-3 godziny


  • zlać sok, wkroić główkę czosnku - najlepiej pokroić w cieniusieńkie plasterki, ewentualnie wycisnąć, ale z krojonymi jest lepsza, dodać chili, wymieszać dokładnie, odstawić na kolejne 2-3 godziny
  • zagotować ocet, cukier, olej i wrzątkiem zalać ogórki, odstawić na 2-3 godziny
  • wkładać do słoików, ciasno uciskając, z wierzchu delikatnie zalać powstalym sokiem, mają być nim tylko przykryte
  • pasteryzować około 5-7 minut, przechowywać w piwnicy


U mnie co chwilę pada, tak więc zdjęcia robione w deszczu;)

Smacznego;)

30 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. U nas sałatka numer 2, zaraz po buraczkach;)

      Usuń
  2. Chyba się skuszę na taki wyrób, bo przepadam za tymi ogórkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie, widzę, że masz bardzo pracowity czas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie czegoś takiego szukałam :) W sobotę się za nie zabieram, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie życzę przyjemnego przetwarzania! Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Uwielbiam :) Ale jeszcze nigdy nie robiłam, zawsze mamusia robi duuuuży zapas i dla nas też wystarcza ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odkąd jestem na swoim lubię sama wszystko robić, u każdej z nas i u mnie i u Mamy ten sam przepis zupełnie inaczej smakuje;)

      Usuń
  6. Ja właśnie jestem w trakcie robienia sałatki z Twojego przepisu ale bez chilli bo nie lubimy. Napewno z curry zrobię w następnej kolejnosci bo curry uwielbiam . Dzieki Ewus za kolejne super przepisy. J.D.C.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę! Daj znać koniecznie jak będą smakowaly same z czosnkiem bez chili, jestem ciekawa;) Pozdrawiam Joleczka!

      Usuń
  7. robię podobne - tylko więcej chili i czosnku - są pyszne

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie, czy może być świeże chilli w cienkich plasterkach i jak myślisz ile ich wkroić na 3 kg ogórków?

    Pozdrawiam serdecznie,
    Justyna
    Ps. czereśnie z martini i wanilią wg. Twojego przepisu wyszły rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna - świeża chili może być za ostra i za bardzo zmienić smak sałatki, ale jak już tak bardzo chcesz dodać, to na maksa na 3 kg 1 papryczkę, taką wielkości około 3 cm - dokładniej długości;)

      p.s. i dziękuję, mi też ona bardzo smakuje;)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :)
      Justyna

      Usuń
  9. Kochane. Ja tej sałatki nie pasteryzuje i spokojnie przechowala się całą zimę i nawet dłużej. Dzisiaj robię z większych ogórków więc je obralam że skórki. Kiedyś zrobiłam że skórą i była za twarda.pozdrawiam. Dana.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochane ja tej sałatki nie paprecyzuje i doskonale się przechowala całą zimę. Dzisiaj obralam ogorki bo trochę przerosniete. Pozdrawiam wszystkich smakoszy.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierwszy raz pasteryzuję, podeszłam do przetwarzania z wielkim zapałem, ale jestem nieco sfrustrowana...W poniedziałek pasteryzowałam sałatkę 15 minut w litrowych słoikach, okazało się, ze dwa się nie zassały. Wczoraj podjęłam kolejną próbę, wytarłam dokładnie ranty, wyparzyłam i wytarłam pokrywki...jeden się zbuntował (!) więc dzisiaj przełożyłam do małych słoików i chyba się udało. Czy 3 dni męczenia sałatki nie zaszkodzą jej? Jak to jest z tą pasteryzacją, popełniam jakiś błąd, czy to normalne, że nie wszystkie słoiki są posłuszne? Dziękuję za cierpliwe odpowiedzi na pytania nowicjuszki i za te wszystkie cudne przepisy, zwłaszcza za chleby :)
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Litrowe słoje są za duże, do tego typu sałatek proponuję 0,5 - 0,7, nie większe. Taki słoik idzie odrazu do obaidu a tak nam zostaje, więc litowe najlepiej zostawić na kompoty czy ogórki;) nic im nie będzie. Wydaje mi się, że nakrętka mogła być jakaś felerna i dlatego nei chciały się zassać, proszę się nie przejmować i działać dalej. Mi też się jakiś czasem nei zamknie, ale ja wtedy ju nie pasteryzuję, wstawiam do lodówki i zjadamy go przy najbliższej okazji;)

      Proszę korzystać z czego masz ochotę, cieszę się, że moje przepisy się przydają, poczucie bycia potrzebnym jest wspaniałym motorem i motywacją do prowadzenia bloga;)

      Pozdrawiam/Ewa

      Usuń
  12. W tym roku robię już 3 raz. Daje trochę mniej cukru i chili świeże miele z czosnkiem. Pyszna jest i wszyscy zachwalają. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. witam, pierwszy raz robię przetwory i jakoś ten wpadł mi w "oko" lubię ogórki więc pomyślałam spróbuje... i tak mam pytanie: 1. ..zlać sok, wkroić główkę czosnku .. co dalej z tym sokiem czy on jest później potrzebny? 2. ..zagotować ocet, cukier, olej i wrzątkiem zalać ogórki,.. czy ten wrzątek starczy na wszystkie słoiki do zalania, pod pokrywkę ?

    pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Magda ;)
      1. zlać sok i wylać - ogórki mają w sobie mnóstwo wody, którą przez te 2-3 godziny wyciąga posypana sól i nie potrzebujemy słonej wody z ogórków
      2. ten wrzątek nie zaleje do samej góry nam sałatki jeszcze na etapie, kiedy stoi kolejne 2-3 godziny i sie smaki przegryzają i marynują - należy je zalać, dokładnie wymieszać i odstawić; kiedy już pakujemy same ogórki do słoików - dociskamy za każdym razem w słoiku i sałatka jest już bardzo "soczysta", soku nam jeszcze zostanie, dolewamy go do każdego słoiczka, żeby cała zawartość w słoiku była przykryta a i tak z całości powino nam zostać około 1/2 szklanki soku ;)

      Pozdrawiam, Ewa

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, dziś z rana pozakręcałam wszystko w słoiki. Teraz czekam na rezultat. Pozdrawiam, Magda

      Usuń

  14. robię bardzo podobną też z przepisu Mamy - daję ogórki, cukier, ocet sól i przysypuję koperkiem, u mnie w domu wszyscy ją uwielbiają - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis super! Sałatka pycha! :) Ale jak dla mnie trochę za dużo cukru... przetestowałam :) rzecz gustu ;) Dziś robię drugi raz z tego przepisu, dam troszkę mniej cukru. Dzięki za przepis! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. nie dobra za ostra pikantna nie za dużo papryki

    OdpowiedzUsuń
  17. za pikantna czmu tyle papryki?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...