logo

środa, 22 sierpnia 2012

Fasolka konserwowa

Nie wiem dlaczego, ale nie lubię zimową porą zajadać się mrożoną fasolką, jakoś dla mnie ona dużo traci na smaku. Nie lubiłam jej robić w słoikach - bo wcześniejszy przepis wymagał 2 dniowego i długiego pasteryzowania, stąd najadałam ile się da latem i czekałam do następnego roku.


Na moje szczęście w tamtym roku natknęłam się na wspaniały przepis - szybki, skuteczny i zachęcający do zamknięcia za szkłem pięknych strąków.
Po oryginalny przepis zapraszam tutaj.


Fasolka odrazu po wyjęciu nadaje się do spożycia, idealna do bułki tartej, do zupy, do samego podjadania.



Składniki:

  • strąki fasolki szparagowej - ja zawsze robię żółtą i młodą, wtedy nie ma włókien
  • słoiki - najlepiej litrowe - takie, żeby fasolka w nich stała

Zalewa:
  • 1 l wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:
  • fasolkę umyć, obciąć końce i ogonki
  • zagotować wodę w dużym garnku, wrzucić fasolę do wrzącej wody, gotować tak 7-8 minut na średnim ogniu, odcedzić
  • przygotować zalewę - zagotować wodę z dodatiem soli i kwasku
  • układać do słoików - ja układam całą, nie za ciasno, można też fasolkę pokroić
  • zalać gorącą zalewą, dokladnie wytrzeć słoik i mocno zakręcić
  • zapasteryzować - 1 l słoje około 40 minut od zagotowania, mniejsze, chwilę krócej


Smacznego;)

9 komentarzy:

  1. Chwała ci! Masz jeszcze inne przetwory które nie zawierają octu? Chce zrobić ale takie które mogłabym dać dziecku.
    Ps. Dzięki za odkrycie połączenia truskawek i mięty. Mam tylko 2 sloiczki po koncentracie ale w przyszłym roku będzie więcej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo;) Niestety póki co znam najwięcej tych z octem, ale będę kombinować, żeby były i takie bez, niestety, już nie w tym roku;( Pozdrawiam!

      Usuń
  2. a widzisz - czyli trzeba dłużej pasteryzować - ja zrobiłam na spróbowanie małe słoiczki i nic z tego nie wyszło :( muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, mam nadzieję, że mój wpis będzie pomocny;)

      Usuń
  3. Właśnie mam nadmiar fasolki, tylko fioletowej. Chyba skorzystam z Twojego przepisu, zamrażarka już pełna - nie wcisnę nowych porcji;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam fioletowej fasolki, nawet nie widziałam takiej;( Pozdrawiam!

      Usuń
  4. fajnie wygląda takie paluchy zamknięte w słoiku

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie wydrukowałam przepis i idę konserwować - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...