Na moje szczęście w tamtym roku natknęłam się na wspaniały przepis - szybki, skuteczny i zachęcający do zamknięcia za szkłem pięknych strąków.
Po oryginalny przepis zapraszam tutaj.
Fasolka odrazu po wyjęciu nadaje się do spożycia, idealna do bułki tartej, do zupy, do samego podjadania.
Składniki:
- strąki fasolki szparagowej - ja zawsze robię żółtą i młodą, wtedy nie ma włókien
- słoiki - najlepiej litrowe - takie, żeby fasolka w nich stała
Zalewa:
- 1 l wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
- fasolkę umyć, obciąć końce i ogonki
- zagotować wodę w dużym garnku, wrzucić fasolę do wrzącej wody, gotować tak 7-8 minut na średnim ogniu, odcedzić
- przygotować zalewę - zagotować wodę z dodatiem soli i kwasku
- układać do słoików - ja układam całą, nie za ciasno, można też fasolkę pokroić
- zalać gorącą zalewą, dokladnie wytrzeć słoik i mocno zakręcić
- zapasteryzować - 1 l słoje około 40 minut od zagotowania, mniejsze, chwilę krócej
Smacznego;)
Chwała ci! Masz jeszcze inne przetwory które nie zawierają octu? Chce zrobić ale takie które mogłabym dać dziecku.
OdpowiedzUsuńPs. Dzięki za odkrycie połączenia truskawek i mięty. Mam tylko 2 sloiczki po koncentracie ale w przyszłym roku będzie więcej :)
Miło mi bardzo;) Niestety póki co znam najwięcej tych z octem, ale będę kombinować, żeby były i takie bez, niestety, już nie w tym roku;( Pozdrawiam!
Usuńa widzisz - czyli trzeba dłużej pasteryzować - ja zrobiłam na spróbowanie małe słoiczki i nic z tego nie wyszło :( muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, mam nadzieję, że mój wpis będzie pomocny;)
UsuńWłaśnie mam nadmiar fasolki, tylko fioletowej. Chyba skorzystam z Twojego przepisu, zamrażarka już pełna - nie wcisnę nowych porcji;)
OdpowiedzUsuńNie znam fioletowej fasolki, nawet nie widziałam takiej;( Pozdrawiam!
Usuńfajnie wygląda takie paluchy zamknięte w słoiku
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Dziękuję! i pysznie się je potem wyjada;)
UsuńWłaśnie wydrukowałam przepis i idę konserwować - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń