logo

wtorek, 3 stycznia 2012

Placek po cygańsku w wersji mini

Wczoraj mieliśmy placki ziemiaczane, ja jadłam z twarogiem na słono, a Maciej i Domiś jak zawsze na słodko z cukrem.
Z racji tego, że kilka ich zostało - już upieczonych - dziś zyskały nowe życie i zagrały główną rolę podczas obiadu jako placki po cygańsku w wersji mini:) Ja skusiłam się na szaszłyki drobiowe z cebulką i cukinią, które zostały jeszcze z Sylwestra.




Przepis na placki:
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:
  • ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce
  • dodać jajko, mąkę, przyprawy i dokładnie wymieszać
  • olej rozgrzać na patelni i smażyć placki z każdej strony na złoty kolor


Gulasz do placków:
  • 300 g mięsa - szynka, łopatka, piersi z kurczaka (akurat miałam polędwiczki wieprzowe)
  • 2 cebule
  • puszka czerwonej fasoli
  • ulubione przyprawy
  • pomidory bez skórki albo 2 łyżki koncentratu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  • mięso kroimy w kostkę, dodajemy ulubione przyprawy i obsmażamy na dużej patelni
  • dodajemy cebulę pokrojoną na ósemki, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy z 25 minut
  • dodajemy fasolę, dusimy kolejne 10 minut i dodajemy pomidory albo koncentrat, doprawiamy do smaku


Na dwa usmażone placuszki wykładamy gulasz, przykrywamy kolejnymi placuszkami i posypujemy serem. Podajemy z ulubionymi sałatkami: mizeria, sałatka po grecku, kalafiorowa surówka z koperkiem, jogurtem i majonezem. Do tego jeszcze sos czosnkowy i u Macieja obowiązkowo ketchup.

Smacznego:)


2 komentarze:

  1. Jak fajnie kolorowo, uwielbiam takie posiłki w których jest różnorodność i dużo warzywek pod postacią mizerii, albo sałatki greckiej. Od razu przypomina mi się lato :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po okresie mega kalorycznych świątecznych potraw - duża ilość warzyw jak najbardziej wskazana:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...