logo

poniedziałek, 18 marca 2013

Mini tarta a może mini mazurek

W moim domu na Święta królują baby, mazurki to ciągle nowość, którą odkrywam co roku, robiąc krok do przodu.
Tym razem, sięgnęłam do ukochanej Kuchni Polskiej, którą otrzymałam w spadku od Mamy i z niej zrobiłam podstawę - ciasto kruche. Zawładnęło naszymi sercami odrazu, jest przepyszne samo w sobie, idelanie kruche, idelanie maślane, idelanie słodkie i idealnie żółciutkie - coś wspaniałego!


Nie mając konkretnego pomysłu a testując głównie ciasto i nowe foremki, wypelniłam je poprostu powidłami, owocami, masą krówkową i konfiturą z malin.
Ozdabiać pomagał mi synek, więc jest kolorowo.


Podaję przepis na ciasto za Kuchnią Polską, wydanie XIII poprawione 1968 rok Warszawa.
Porcja tego kruchego ciasta wystarcza na przygotowanie 1 tarty w formie o średnicy około 27-30 cm lub 6-8 małych tart.




Składniki:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 gotowane żółtka
  • wanilia
  • powidła śliwkowe
  • konfitura malinowa
  • owoce - miałam mrożone
  • krem krówkowy
  • ozdoby

Przygotowanie:
  • mąkę przesiać do dużej miski
  • żołtka oddzielić od białek wyłożyć delikatnie do cedzaka lub na dużą łyżkę cedzakową i wstawić do wrzącej wody, gotować około 10 minut
  • ugotowane żółtka wyjąć, przetrzeć przez sito, zużywając przy tym jak najmniejszą powierzchnię sita
  • mąkę posiekać z masłem, dodać prżesiany cukier puder, żółtka, nasionka z laski wanilii i szybko zagnieść kruche ciasto
  • zawinąć w folię i zostawić w lodówce na minimum 30 minut 
  • po tym czasie ciasto rozwałkować i ułożyć w formie - ja skorzystałam i przetestowałam moej nowe formy z wyjmowanym dnem i wyłożyłam je ciastem
  • do kilku poukładałam owoce, do innych dżem i konfiturę i jedną upiekłam samą, żeby już póżniej wypełnić ją kremem krówkowym
  • piekarnik nagrzewamy do 175-180 stopni, wstawiamy do gorącego naszego mazurka lub mini mazurki i pieczemy na złoty kolor, takie małe piekły się około 20 minut
  • upieczone zostawić w formie do wystygnięcia i udekorować


Smacznego;)

32 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Właśnie sobie pomyślałam, że takie mini mazurki, różne zrobię na Wielkanoć;) Dzięki;)

      Usuń
  2. Oo, posypki - motylki. Planuję je dzisiaj dorwać. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tych cudeniek dość dużo, dostałam od innych Blogerek;) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie:) Może ja tez pokuszę się w tym roku o kilka mini mazurków:) Na ile tarteletek wystarczyło ciasto kruche wg. podanej ilości? Pozdrawiam, Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa - przepraszam, że dopiero dziś, na 6, ale spokojnie na 8 by starczyło, bo jak widzisz, dość dużo go było w każdej - chociaż nie za dużo:) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Bardzo apetyczne mini tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja wybieram truskaweczkową tartę albo mini mazurek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. co by nie było czy mazurek czy murzynek wygląda na smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetnie ! pysznie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny i w sumie prosty przepis! na pewno skorzystam przygotowując potrawy na Wielkanoc! Dzięki stokrotne i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, w razie gdybysmy się nie słyszały - nie sklikały - smacznych i wesołych Świąt;) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Jest pięknie, kolorowo i co najważniejsze pysznie!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic dodać, nic ujać;) Pozdrawiam Majanko;)

      Usuń
  10. Ewuś co by to nie było wygląda pysznie:)Możesz mi jeden podesłać;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, wszystkie zapakuję i wyślę;))) Ściskam!

      Usuń
  11. mmmm w sam raz na tegoroczne święta

    OdpowiedzUsuń
  12. Truskawkowa jest idealna, takiej mi teraz potrzeba, nawet z mrożonych owoców ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też najbardziej smakowała;))) Pozdrawiam Milenka!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...