logo

piątek, 1 sierpnia 2014

Wołowina z rozmarynem i śliwkami pieczona w piekarniku

Ten przepis powstał do najnowszego magazynu "Na fali smaku" i już nie mogłam sie doczekać kiedy się nim podzielę. Kruche mięso, słodko pikantny smak każdego kawałeczka wołowiny skąpany w ziołowo-śliwkowym sosie... bajka! M. wyjadał kosteczka po kosteczce już podczas pieczenia, otwierając co chwilę piekarnik - tak, tak, to danie robiło się samo... w piekarniku :)




Składniki:
  • około 1,5 kg mięsa wołowego gulaszowego
  • 4-5 łyżek oleju ryżowego
  • około 10-12 śliwek - renklod, węgierek
  • 100 ml becherowki lub innego ziołowego alkoholu
  • 3-4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 7-8 dużych gałązek rozmarynu
  • 2 l zimnej wody
  • sól do smaku
 
 
Przygotowanie:
  • mięso umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błon lub tłuszczu, pokroić w równą kostkę
  • rozgrzać olej, dokładnie obsmażyć z obu stron
  • przełożyć do żaroodpornego naczynia i jeszcze gorące polać becherowką
  • śliwki umyć, przekroić na pół, poukładać pomiędzy mięsem
  • rozmaryn opłukać i tak samo jak śliwki porozkładać pomiędzy kawałkami wołowiny
  • całość obficie posypać pieprzem, zalać wodą, przykry i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni (termoobieg) lub 180 stopni opcja góra-dół i piec około 1,5-2 godzin
  • po około godzinie zajrzeć, czy nie należy uzupełnić wody, mięso musi być cały czas przykryte
  • po zalecanym czasie pieczenia, wołowina powinna być już idealnie krucha, należy dopiero teraz całość posolić najlepiej solą morską
  • podawać w towarzystwie kaszy gryczanej i sezonowych warzyw



Smacznego ;)

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...