Miałam połowę puszki masy kajmakowej, herbatniki, kremówkę, otwarty słoik z cukinią ala'ananas, połowę tabliczki deserowej czekolady i płatki migdałów.
I tak oto powstał ten szybki przekładniec.
Składniki na blaszkę 23 x 23:
- 4 paczki herbatników petit beurre
- 1/2 puszki masy kajmakowej (szkoda, że nie cała)
- 0,5 l słoik cukini ala'ananas - wyrób własny
Odkąd znalazłam przepis na takie wykorzystanie cukini, od lat nie kupuję już ananasów w puszcze, jedynie świeże, jak mam już ochotę na prawdziwego ananasa.
- 0, 5 l kremówki 36 %
- 1 śmietan fix
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 tabliczki deserowej albo gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki płatków migdałów
Przygotowanie:
- cukinio-ananasy odsączyć, (sok zostawić do nasączenia ciasteczek) pokroić na małe kawałeczki,
- blaszkę wyłożyć folią spożywczą i ułożyć pierwszą warstwę herbatników, nasączyć sokiem
- śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i śmietan fix i pokrojone ananaso-cukinie
- wyłożyć taką śmietanę na pierwszą warstwę herbatników
- przykryć drugą warstwą herbatników, nasączyć sokiem
- na to wykładamy masę kajmakową i kolejną warstwę bitej śmietany
- układamy już ostatnią, trzecia warstwę herbatników
- płatki migdałów prażymy na suchej patelni
- masło i czekoladę rozpuszczamy w garnuszku na parze, tworząc lśniącą polewę, którą wylewamy na ostatnią warstwę herbatników i posypujemy migdałami
- schładzamy w lodówce kilka godzin, ale najlepiej całą noc
Wow! Super opcja na pomysłowe ciasto! Cóż to za tajemniczy wyrób własny...:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie pokaż przepis na tą cukinię ala ananas :) Super wymyśliłaś!!
OdpowiedzUsuńTen wyrób poznacie w sezonie, jak będę, albo będziego go razem ze mną robić;)
OdpowiedzUsuńDla mnie jest nawet lepszy od ananasa w puszce, bo nie ma tych, hmm... nie wiem jak to nazwać... napewno jest delikatniejsza w strukturze i smakuje naprawdę jak ananas.
Przepis w sezonie;)
Następne cudo mojej Żonki! Dziękuję Kochanie. P.s. Jutro lecę pobiegać :)
OdpowiedzUsuń