logo

wtorek, 10 stycznia 2012

Pulpeciki w sosie grzybowym z ryżem i surówką z selera i marchewki

Dzisiaj jest tak piękny dzień, że dopiero wróciliśmy z dworu - zmęczeni i troszkę zmarznięci, cały śnieg w okolicy był dziś nasz:)

Pulpeciki już usmażone, teraz duszą się chwilę w sosiku, surówka też zrobiona, a ryż sam dogotowuje się w ciszy:)




Składniki:

  • 0,5 kg mielonego ( u mnie kawałek szynki i piersi z kurczaka zmieliłam)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • ulubione przyprawy
  • 1 l wywaru z warzyw
  • garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 opakowania ryżu 
  • 1 średni seler
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany


Przygotowanie:
  • mielone przekladamy do miski, dodajemy jajko, otręby, przyprawy i dokładnie mieszamy, formujemy malutkie pulpeciki, któr wrzucamy do gotującego się bulionu
  • kiedy już wszystkie znajdują się w garnku, dodajemy grzyby i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut, w tym czasie wstawiamy ryż
  • seler i marchew myjemy i obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn, dodajemy majonez, śmietanę i ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem i solą
  • do gotujących się pulpecików dodajemy wymieszany jogurt z mąką i szczyptą soli i zaciągamy
  • wykładamy ryż, pulpeciki z sosem, dodajemy surówkę i gotowe


Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Lubię takie pulpeciki, w każdym sosie... Z dzieciństwa pamiętam jak Mama robiła takie pulpety i uwielbienie do nich zostało mi do dziś :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...