Pulpeciki już usmażone, teraz duszą się chwilę w sosiku, surówka też zrobiona, a ryż sam dogotowuje się w ciszy:)
Składniki:
- 0,5 kg mielonego ( u mnie kawałek szynki i piersi z kurczaka zmieliłam)
- 1 jajko
- 3 łyżki otrębów pszennych
- ulubione przyprawy
- 1 l wywaru z warzyw
- garść suszonych grzybów
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 opakowania ryżu
- 1 średni seler
- 1 marchewka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
- mielone przekladamy do miski, dodajemy jajko, otręby, przyprawy i dokładnie mieszamy, formujemy malutkie pulpeciki, któr wrzucamy do gotującego się bulionu
- kiedy już wszystkie znajdują się w garnku, dodajemy grzyby i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut, w tym czasie wstawiamy ryż
- seler i marchew myjemy i obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn, dodajemy majonez, śmietanę i ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem i solą
- do gotujących się pulpecików dodajemy wymieszany jogurt z mąką i szczyptą soli i zaciągamy
- wykładamy ryż, pulpeciki z sosem, dodajemy surówkę i gotowe
Smacznego:)
Lubię takie pulpeciki, w każdym sosie... Z dzieciństwa pamiętam jak Mama robiła takie pulpety i uwielbienie do nich zostało mi do dziś :)
OdpowiedzUsuń