logo

poniedziałek, 9 stycznia 2012

Leczo wegetariańskie - cukinia, pomidory, jabłko i makaron

Skoro tak zdrowo zaczęłam dzisiejszy dzień, to zdrowo go przeżyję :)

Danie jest smaczne, lekkie i szybkie - całość szykujemy tyle ile gotujemy makaron - około 15 minut, tak więc będzie ekspresowo i zdrowo.





Składniki dla 1 osoby - na jedną porcję:
  • 60 g makaronu pełne ziarno ( u mnie rurki Lubelli)
  • 150 g młodej cukini 
  • 100 g jabłka
  • 100 g pomidora ( ja używam cherry o tej porze roku)
  • natka pietruszki
  • 15 g oliwy (1,5 łyżki)
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
  • makaron ugotować 
  • cukinię umyć i pokroić na 0,3 cm plasterki (całą, ze skórką)
  • jabłko obrać i pokroić na dużą kostkę ( obrane, bez skórki)
  • pomidorki umyć, zostawić szypułki, przekroić na pół, ale nie do końca - mają zostać całe
  • rozgrzewamy oliwę na patelni i najpierw dusimy cukinię z każdej strony ( około 5-7 minut, potem dodajemy jabłko ( dodatkowo z 3 minutki) , natkę pietruszki, przemieszać i na końcu pomidorki, żeby delikatnie puściły soki, solimy, pieprzymy i dodajemy ugotowany makaron, jeszcze chwilę dusimy i wykładamy na talerz




Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, a jak do tego jest zdrowo to już mamy bardzo udany duet :))

    OdpowiedzUsuń
  2. kolorowo, smacznie i zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. alez pięknie to wygląda, kiedy będzie sezon pomidorów???

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...