Składniki:
- 2 białe kiełbasy ( u mnie 6)
- 0,60 kg kiszonej kapusty
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- garść majeranku
- 2 op. barszczu białego
- 3 ząbki czosnku
- 20 dkg śmietany
- 6 jajek ugotowanych na twardo
Przygotowanie:
- do garnka z wodą - około 1,5 l wkładamy liść laurowy i kiełbasę, solimy i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut
- wyjmujemy kiełbasę, a do wywaru dodajemy kiszoną kapustę, ziel i czosnek, gotujemy około 40 minut
- odcedzamy, wywar zostawiamy( kapustę można wykorzystać do czegoś innego, np. pierogów)
- barszcze rozrabiamy w szklance wody i wlewamy do wywaru, doprawiamy
- zabielamy śmietaną i wsypujemy majeranek, gotujemy jeszcze 5 minut
- kiełbasę kroimy w plasterki, a jajko na cztery i nalewamy barszcz
Smacznego;)
Trzask, prask... wystarczy że pomyślałem: "zjadłbym chętnie pyszny biały barszczyk" a tu ci niespodzianka! Żonka czyta w myślach! Barszczyk na piątkę! Dziękuję!
OdpowiedzUsuńO widzisz! Jak mężuś chwali:) a barszcz biały, żur- moje kochane zupki. Choć z kapustą kiszoną nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam biały barszcz! Z białą kiełbasą i z jajkiem jest pycha! :)
OdpowiedzUsuń