logo

piątek, 17 lutego 2012

Kotleciki mielone z piekarnika

Dopiero co pisałam, że obiad to luzik..., ale nie dziś;(
Mam słaby dzień, nic mi się nie chce, dopadło mnie zmęczenie a jeść trzeba dać!!!



W lodówce i szafkach niby jeszcze jest pełno kasz, ryżu, słoików, ale mi brak weny.
Nie siląc się dużo zrobiłam mielone, ale pieczone w piekarniku razem z ziemniakami i do tego surówka z selera, pietruszki, marchewki i cebulki - jej przygtowanie zajęło mi najwięcej czasu.
Reszta praktycznie zrobiła się sama;)




Składniki:
  • 0,5 kg mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki otręb żytnich
  • 4 łyżki bułki tartej
  • ulubione przyprawy do mielonego mięsa - u mnie: papryka słodka, majeranek, sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła




Przygotowanie:
  • mięso, jajko, otręby, czosnek i przyprawy umieszczam w misce i wyrabiam mięso, żeby się wszystko ze sobą ładnie połączyło
  • uformować kotleciki - ja zrobiłam takie okrągłe kuleczki i obtoczyć w bułce tartej
  • formę nasmarować masłem, poukładać kotleciki na przemian z ziemniakami, które posypać ulubionymi ziołami i solą
  • piec w 170 stopniach godzinę czasu, w polowie, kotleciki i ziemniaki odwrocić, polać oliwą


Smacznego;)

Otręby na1000sposobów!


6 komentarzy:

  1. Życzę weny, a taki obiad niby bez weny a jednak coś w sobie ma..:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super danie, bardzo mi się podoba :)To co to się będzie działo jak wena wróci :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste, a efekt przepyszny - chrupiące, z zewnątrz, mięciutkie i delikatne w środku i takie" chude";) Naprawdę muszę się pochwalić, że fajnie wyszły;)

      Usuń
  3. Ja tez chetnie gotuje w piekarniku .) Dzis dosc podobne danie- pulpeciki zapiekane w pomidorowym sosie :) Niech zyje piekarnik! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo ,wypróbuję następnym razem:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...