logo

środa, 15 lutego 2012

Zupa grzybowa na Wigilię - Najlepsza!

Uwielbiam zbierać grzyby, nawet bardziej niż jeść. Uwielbiam je potem czyścić, obierać, kroić, suszyć, marynować, obgotowywać... ja chcę do lasu na grzyby!!!! A tu dopiero luty i zimno i śnieg...;(


Dlatego też dzisiaj na obiad przenoszę się z moją rodzinką do lasu i na naszym stole zagości najlepsza zupa grzybowa, jaką udało mi się wymyśleć jeszcze w starym roku. Gościała również na minionych Świętach, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć, tak więc dzisiaj na blogu jest jej debiut.




Składniki na 3 l zupy:
  • 2 garście suszonych grzybów (u mnie pogrzybki i kozaki czerwone), namoczyć dzień wcześniej na noc
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soli
  • ziele angielskie, pieprz ziarnisty czarny, listek laurowy
  • 2 łyżki tymianku
  • 150-200 g śmietany lub jogurtu naturalnego


Przygotowanie:
  • grzyby odcedzić, wywar zostawić i odparować na suchej patelni
  • dodać oliwę do grzybów i przesmażyć je kilka minut
  • cebulę obrać, dodać do grzybów, dusić razem około 5 minut w garnku zagotować 1,5 l wody z solą
  • do gotującej się wody dodać pokrojone marchew i pietruszkę (ja kroję w krążki) i gotować 5 minut, dodać ziemniaki - obrane i pokrojone w plasterki, gotować kolejne 5 minut
  • dodajemy grzyby z cebulą, 3 ziela, 4-5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe i tymianek, gotujemy wszystko pod przykryciem do miękkości warzyw
  • w połowie gotowania dodajemy wodę z grzybów
  • wyłączamy zupę i dodajemy śmietanę lub jogurt uważając, żeby nam się  nie zważyło 



Smacznego;)

3 komentarze:

  1. Też lubię zbierać grzyby, lubię zapach suszonych grzybów, ale jeść nie...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nauczyłam się je tak przyrządzać, że oprócz zbierania, lubimy właśnie tę zupę, tartę z kapustą i grzybami, krokiety z podobnym nadzieniem i marynowane kurki i gąski w solance.

      Usuń
  2. Cudowna :) Uwielbiam zbierać grzyby, uwielbiam zapach grzybów, uwielbiam zupę grzybową :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...